CEO'lar melek oluyor
Melek yatırımcıya yönelik dünyanın en cazip teşviklerinden birini devreye sokan Türkiye'de, CEO'lar da dahil, cebinde parası olan 'melek' olmak için harekete geçti. TÜSİAD eski Başkanı Ümit Boyner de iki melek ağına üye oldu.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Sibel CİNGİ-Melih KOCAGİL
İSTANBUL - Türkiye ekonomisi melek yatırımcıların kanatları altında! Bu ay içinde yürürlüğe sokulan 'Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmelik' kapsamında bireysel katılım yatırımcısı lisansı alarak vergi avantajı kazanacak olan melek yatırımcıların sayısında patlama var. Kasasında para olan yatırımcılardan holdinglerin üst düzey yöneticilerine kadar yüzlerce kişi 'melek' olmak için harekete geçti. Melek yatırımcılar, sağlanan vergi avantajının rüzgarıyla ev kadını, esnaf, öğrenci ayrımı yapmadan parlak bir iş fikirlerine destek için arayışa girdi.
TÜSİAD eski başkanı Ümit Boyner de parlak fikirlere destek için iki farklı melek ağına üye oldu. Boyner, "İki melek yatırımcı ağına üye oldum. Onlar vasıtasıyla girişimciliği destekleyeceğim" açıklamasını yaptı.
Lisanslar 5 yıl geçerli olacak
'Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmelik' 13 Şubat'ta yürürlüğe girdi. Melek yatırımcılığı teşvik eden düzenlemeye göre bireysel katılım yatırımcısı (BKY) olarak tanımlanan melek yatırımcılar, bundan böyle BKY lisansı alacak. Lisanslar 5 yıl geçerli olacak. Lisans alabilmesi için yatırımcıların son iki yıllık gelirinin 200 bin TL ile 1 milyon TL arasında olması gerekiyor. 200 bin TL'den düşük olması durumunda ise bireysel yatırımcılar, lisansın tanıdığı haklardan yararlanması için melek yatırımcı ağlarına katılması yani onların bir üyesi olması gerekiyor. Alınan lisanslarla yatırımcılar yüzde 75'lik devlet desteğinden faydalanabilecek. Yani melek yatırımcının 1 milyon TL yatırım yapması durumunda 750 bin lirası vergiden otomatik olarak düşülecek.
Bir haftada büyük ilgi
Dünyanın en büyük melek yatırımcı ağlarından biri olan Keiretsu Forum Türkiye'nin Genel Müdürü Aslı Gözören, düzenleme devreye gireli çok kısa bir süre olmasına rağmen melek yatırımcı ağına katılmak isteyenlerin sayısında büyük bir artış olduğunu belirtti. Bir haftada aralarında Türkiye'nin önde gelen holdinglerinin üst düzey yöneticilerinin de olduğu 20'nin üstünde bireysel yatırımcının melek yatırımcı ağına katılmak için başvuruda bulunduğunu açıklayan Gözören, "Şu anda ağımızda bulunan mevcut yatırımcıların yüzde 70'i girişimci, yüzde 30'u ise üst düzey yönetici" dedi.
Belçika Prensi 350 yatırımcıyla geldi
Belçika Prensi 350 yatırımcıyla geldi
Yatırımcılarla girişimcileri buluşturan şirketortagim.com'un kurucusu Mehmet Buldurgan, "Türkiye'nin güvenli liman olduğunu herkes kabullendi. Son yapılan düzenleme ile Türkiye melek yatırımcı için her zamankinden daha da cazip bir yatırım ortamı sunuyor. Tüm bunlara bağlı olarak da şu anda piyasa melek yatırımcı adayı kaynıyor" dedi. Buldurgan, piyasada yatırım fırsatı kollayan melek yatırımcıların büyük bir kısmının ise yerli-yabancı bireysel yatırımcılardan oluştuğunu söyledi. Buldurgan, "Avrupa'dan büyük paraları olan çok sayıda bireysel yatırımcı şu anda Türkiye'de arayışta. Örneğin iki ay önce Belçika Prensi 350 iş adamıyla ile Türkiye'ye geldi" diye konuştu.
'Gençlerin dikkatini çekmek istedik'
Öte yandan fikir avına çıkan melek yatırımcılar iyi fikri olan girişimcilere ulaşmak için billboard ilanı ve internet gibi yaratıcı yollara başvurmaya başladı. Girişimcilerin dikkatini çekmek için billboard ve internette ilanlar veren İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Nazire Peker, ARI Çekirdek Projesi'ni genç girişimcilere duyurmak için böyle bir yol izlediklerini söyledi. Peker "Billboard ilanları hedef kitlemiz olan genç girişimcileri haberdar etmemiz için yardımcı bir rol oynuyor" dedi. Türkiye'de yeterli sayıda girişimci olmadığını kaydeden Peker "Birçok kişide fikir var ama maddi ve manevi olarak risk alma cesaretine sahip değiller. Onların bu cesarete sahip olması için değişik mekanizmaların ortaya çıkması gerekiyor" dedi.
Melek yatırımcıyla tanışma yarışmaları
Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği (TBAA) Başkanı Baybars Altuntaş, 250 melek yatırımcının geçen ay İstanbul'a geldiğini belirterek, "Türkiye'de yüzde 75'lik vergi teşviki çok çekici bir unsur. Şu an dünyada en yüksek oran bu. Daha sonra yüzde 30 ile İngiltere geliyor. Bu durum pratik bir şekilde istihdam yaratabilecek detaylara odaklanabileceğimizi gösteriyor. Fransa'da teşviğin yüzde 75'lere çıkarılması 30 yıldır konuşuluyor. Ancak bir türlü çıkmıyor. Biz 6 ay içerisinde bu teşviği çıkardık" açıklamasını yaptı.
Melek yatırımcıların 500 bin dolara kadar olan yatırımlarla ilgilendiğini belirten Altuntaş, Türkiye'nin yakın bir zamanda melek yatırımcı yarışmalarıyla tanışacağını söyledi. "Bununla ilgili çalışmaları başlattık" diyen Altuntaş, düzenlenecek melek ağı yatırım yarışmalarıyla girişimcilere yeni bir yol açılacağını açıkladı.
Dünyanın ilk melek bankası Türkiye'den
Türkiye'den AktifBank'ın bir melek yatırım ağının kurucuları arasına katılarak dünyada bir ilke imza attığını belirten TBAA Başkanı Baybars Altuntaş, nisan ayından itibaren her ay AktifBank'ın Genel Müdürlüğü'nde toplanarak girişimcileri dinleyeceklerini söyledi. Altuntaş "Yatırımları toplu şekilde yapacağız. 200 bin dolar bir girişimciye vermek yerine on girişimciye 20'şer bin dolar vereceğiz. Bu sayede riski bölerek daha fazla girişimciye ulaşmış olacağız" dedi.
Melek yatırımcı nedir?
Melek yatırımcı başlangıç aşamasındaki iş fırsatlarına (start-up) başlangıç sermayesi niteliğinde yatırım yapan, kendi deneyimini yatırım yaptığı firmaya aktaran, işletmenin büyümesi için sermaye sağlayan kişi ya da kurum olarak tanımlanıyor. Melek yatırımcı ismi ilk kez 1981'de New Hampshire Üniversitesi'nden finans profesörü İngiliz William E. Wetzel tarafından ortaya atıldı. Bu tarihten sonra dünyada oldukça popüler hale gelen melek yatırımcılık Türkiye için henüz yeni bir kavram ancak bu alanda büyük bir potansiyel olduğu vurgulanıyor.
Melek CEO'lar arasında kimler var?
Melek CEO'lar arasında kimler var?
Hasan Aslanoba
Erikli & Nestle Waters Turkey, Partner and Chaiman
Aslanoba Gıda CEO'su
Erol Bilecik
Index Grup, Yönetim Kurulu Başkanı
Bülent Akgerman
AKG Grup CEO'su
Aydın Koç
Keiretsu Forum San Francisco ve İstanbul
Uğur Yüce
ENDA Enerji Holding Murahhas Azası, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu üyesi
Herkesin bir meleği var!
- ABD ve Avrupa Birliği'nde 300'e yakın melek girişimcilik ya da diğer adıyla melekler kulübü bulunuyor.
- Melek yatırımcılar ABD ve Avrupa Birliği'nde 20 milyar dolarlık hacme ulaştı.
- 2012 yılında melek yatırımcıların sadece Avrupa'da imza attığı yatırım miktarı 4 milyar euro.
- Silikon Vadisi'ndeki birçok şirketin geçmişinde melek yatırımcı izi bulunur. Örneğin Apple'a ilk ciddi yatırımı, Intel yöneticisi Alan Markkula yaptı.
İş fikri nasıl sunulmalı?
- Melek yatırımcılarla görüşmek sadece finansman anlamında değil, fikrin hayata geçirilmesini kolaylaştırıcı fikirler edinmek açısından da girişimcilere büyük artılar sağlıyor.
- Melek yatırımcılarla görüşmeye gidenlerin fikirlerini kısa ve öz şekilde anlatmaları ve iyi bir iş planı hazırlamaları öneriliyor.
- İş planı hazırlanırken, sektörün dinamikleri, rekabet yapısı çok iyi bilinmeli. Satış ve karlılığı gösteren finansal planlar da görüşmede hazır olmalı.
- Riskler bilinmeli ve bu risklere karşı hareket planı da hazırlanmalı.