'Cerattepe' kararı

Avukatlar reddi hakim talebinde bulunarak duruşma salonunu terk ettiler. Mahkemenin, avukatların reddi hakim talebini bir ay içerisinde karara bağlaması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'nde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan, Türkiye'nin en büyük çevre davasının görüleceği Rize Adliyesi'ne gitmek için Artvin'den yola çıkanlar, 6 ayrı noktada durdurularak kimlik kontrolünden geçirilip araçları arandı.

Rize İdare Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına, davacı avukatı Bedrettin Kalın, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Baktaşoğlu, Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve müdahiller katıldı.

Dava nedeniyle mahkemenin çevresinde polis ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı, adliyeye 100 metre kala yol trafiğe kapatıldı.

Vatandaşlar adliyenin dışında oluşturulan güvenlik noktalarından aranarak içeri alınırken, duruşma salonuna davaya müdahil olan 750 kişi dışında gazeteciler ve vatandaşlar alınmadı.

Avukatlar reddi hakim istedi salonu terk etti

Davanın bugün görülen karar duruşmasında avukatlar reddi hakim talebinde bulunarak duruşma salonunu terk ettiler.

Rize İdare Mahkemesi'nde saat 09.00'da görülen davanın karar duruşmasında ilginç bir gelişme yaşandı. Davaya müdahil olan 70'ye yakın avukattan 20'ye yakını duruşma salonuna girebilirken, saat 12.00'a gelindiğinde dava duruşmasına 15 dakika ara verildi. Aranın ardından davanın görülmesine tekrar başlandı. Verilen aranın ardından süren dava duruşmasında hakim ve mahkeme heyetinin tarafsızlığını kaybettiği gerçeksiyle müdahil avukatlar, reddi hakim talebinde bulunarak saat 14.00 sıralarında salonu terk ettiler.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da, Artvin halkının kararlı olduğunu belirterek, şirketin geldiği gibi gideceğini söyledi, "Biz yaşamımızı savunuyoruz. Asla vatan haini değiliz. Yaşamımızı savunmaya devam edeceğiz. Yasa dışı bir şey yapmadık, bundan sonrada yapmayacağız" diye konuştu.   

Davacı avukatı Bedrettin Kalın, duruşmayı izlemek üzere Rize'ye geldiklerinde birtakım engellemelerle karşılaştıklarını ve bazı müvekkillerinin kente alınmadığını ileri sürerek, "Müvekkillerimizin olmadığı yargılamayla adalete erişemeyeceğimizi anladığımızdan mahkeme hakimlerini reddetmeye karar verdik. Hakimin reddi kararını meslektaşlarımızla aldık ve mahkemeye bildirdik." ifadesini kullandı.

Kalın, valiliğin kararı gereği başka bir açıklama yapmayacaklarını bildirerek, Artvin'e dönecek vatandaşlara yardımcı olunmasını istedi.

Bir ay sonraya

Cerattepe davasına bakan Rize İdare Mahkemesi, hakkındaki ‘Reddi Hakim’ talebini üst mahkeme olan Samsun Bölge İdare Mahkemesi’ne gönderecek. Samsun Bölge İdare Mahkemesi de, reddi hakim talebinin gerekçelerini inceleyerek temyiz yolu açık olmak üzere bir karar verecek. Karar temyiz edildikten sonra reddi hakim talebi kabul edilirse yeni bir mahkeme heyeti Cerattepe davasına bakacak. Ancak talep reddedilirse aynı mahkeme Cerattepe davasına bakmaya devam edecek ve kararını açıklayacak. Bu hukuki sürecin en az 1 ay süreceği belirtildi.                                         

(AA-DHA)

Bu konularda ilginizi çekebilir