Ceyhan'dan Petrobras'a çelik imalat yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


İSTANBUL - Tekfen'in Bakü'deki inşa ettiği petrol platformunu gezerken, devasa çelik yapının önemli imalatlarının saha içinde kurulan atölyede yapıldığı söylenmişti. Proje Müdürü Bülent Karaca, "Ceyhan'daki ana fabrikadan Brezilyalı Petrobras'a da imalat yapılıyor" demişti. Tekfen Kurumsal İletişim'den Dori Kiss Kalafat'tan bu konuda bilgi rica etmiştim. Ceyhan Çelik, daha önceki röportajlardan da bildiğim bir fabrika ancak Petrobas'a üretim yaptığını bilmiyordum. 1993'te kurulmuştu. 20 yıldır rafineri, petrokimya kompleksi, enerji santralı, deniz terminali, petrol ve gaz platformu, köprü ve viyadük gibi projelerin çelik yapı ihtiyacını karşılıyordu. Tekfen Ceyhan Çelik'te uzun yıllar fabrika müdürlüğünü yapan, halen de danışman olarak görevini sürdüren, Erol Türker'in anlatımına göre asıl kuruluş nedeni Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu’nun çelik viyadük imalatları... Şimdi uluslararası petrol şirketlerine imalat yapıyor.
Kalafat'ın gönderdiği bilgilere göre, fabrika 30 bin metrekare kapalı alana sahip. Tesiste 2004 yılından bu yana paslanmaz, dublex, süper dublex ve karbon çeliği boru spool üretimi de gerçekleştiriliyor. Ceyhan Çelik İmalat Fabrikası, bugüne kadar 204 bin tonun üzerinde üretim gerçekleştirmiş. Artan iş imkânları nedeniyle 2012'de 6 milyon dolar yatırımla birlikte yıllık kapasitesi 30 bin tona yükselmiş. 2012'de tam kapasiteyle çalışmış, Brezilya OSX Tersanesi, Tüpraş, Azerbaycan SOCAR Tower Projesi ve Fas Fosfat Cevheri Boru Hattı Projesi için üretim yapmış.
Özel platform yapılacak Yurtdışına yönelik üretimlerin devamı hedefleniyor. Bu hedefe uygun olarak, grup şirketi Toros Tarım’ın Ceyhan’daki terminaline, Çelik İmalat Fabrikası’na özel yeni yükleme platformu yapılması planlanıyor. Azerbaycan petrol platformu projeleri için Bakü'de özel bir çelik atölyesi kuran Ceyhan Çelik, platform imalatında önemli bir deneyim edinmiş durumda. Bu sayede dünya petrol devlerinden sipariş alıyor. Brezilyalı petrol devi Petrobras'ın bir açık deniz petrol platformunun bazı üst bölüm kutu ve panelleri Ceyhan Çelik'te imal edilmiş. İskenderun Limanı’nda montajı tamamlanan her biri 170 ton ağırlığındaki parçalar 2009'da iki parti halinde teslim edilmiş, son teslimat 2010 başında yapılmış. Yine Petrobras adına gerçekleştirilen petrol platformu modüllerinin üretimine 2011 ve 2012'de de yoğun bir şekilde devam edilmiş. 2009'dan bu yana 80 milyon doları değerinde 23.221 ton çelik modül imal edilmiş. Halen Petrobras’ın ihalelerine katılan Brezilyalı firmalarla bağlantı halinde teklif veriliyor. 2013 yılında bu tekliflerin bir bölümünün üretime dönüşmesi bekleniyor.
Dori Kiss Kalafat, uzun yıllar fabrika müdürlüğü yapan Erol Türker’in anlatımını göndermiş. Şöyle diyor Türker: "Bugün fabrikada 1.110 çalışan var. Günde 100’ün üzerinde irili ufaklı parça çıkıyor fabrikadan. Yılsonunda toplam 20 bin adet olacak. Bu programı sağlayabilmek için 400 kişi gece gündüz, 3 vardiya çalışıyor. Yakın çevremize katkımız olması açısından işçilerimizi öncelikle Ceyhan ve Osmaniye’den istihdam ediyoruz. Bu fabrika Tarsus-Adana- Gaziantep (TAG) Otoyolu’nun çelik viyadük imalatları için kurulmuştu. Yurtdışında işverenle ilk temasımız 1999’da İstanbul Olimpiyat Stadı’nın çelik çatı imalatlarıyla gerçekleşti. Bir kısmının montajını da bizzat yerinde yaptık. 2000 yılında kapasiteyi yıllık 12 bin tondan 25 bin tona, geçtiğimiz yıl ise 30 bin tona çıkardık. Şimdi Brezilya’ya üretim yapıyoruz."