CFO'lar üç ay öncesine göre daha iyimser

Deloitte'un Ekonomist Dergisi ile birlikte gerçekleştirdiği araştırmaya göre CFO'ların yüzde 75,6'sı daha iyimser görüşler ifade ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Deloitte'un, Ekonomist Dergisi ile birlikte gerçekleştirdiği 'CFO Araştırması'na göre, CFO'lar (Chief Financial Officer-Finans  Direktörü) üç ay öncesine göre daha iyimser düşünüyor.

Deloitte'dan "Dalgalar Arasında CFO'lar" başlığı ile yayınlanan ve 63 CFO'ya sorulan sorular çerçevesinde ortaya konulan bulgulardan oluşan araştırma sonuçlarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, CFO'ların yüzde 75,6'lık kesiminin üç ay öncesinden daha iyimser görüşler ifade ederken, yüzde 65'inin kriz karşısındaki önlemler konusunda muhafazakar tavrını koruduğu bildirildi.

Araştırmaya yanıt veren CFO'lar, şirketlerinin sundukları ürün ve hizmetlere olan talep artışının hızlanmasının hemen gerçekleşmeyeceğini ve mevcut şartlarda beklentilerin 2010 yılı ikinci yarısına sarktığını belirtirken, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin şirketlerin borçlanma politikaları üzerinde sınırlı etkisi olduğu ve beklenen faydaların marjinal düzeyde kaldığı ifade edildi. Borçlanma maliyetlerinde belirgin bir iyileşme olduğunu düşünen CFO'ların oranı ise yüzde 15 düzeyinde gerçekleşti.

"Sermaye artırımı için iyi bir dönem"

Katılan CFO'ların yüzde 80'i sermaye artırımı yapmak için, içinde bulunulan dönemin iyi bir dönem olduğunu belirtti.

CFO'lar gerek kredi alma maliyetlerinin, gerekse kredi bulma olanaklarının halen kendilerini zorlayıcı boyutlarda olduğunu ifade ederken, faizdeki düşüşe rağmen katılanların yüzde 21'i yeni kredileri "aşırı maliyetli" olarak değerlendirdi. Ayrıca katılımcıların birçoğu, Türk şirketlerinin bilançolarındaki borçlanma oranlarını aşırı fazla buldu.

Araştırma kapsamında hükümetin şirketlerin ve ekonominin genel gidişatını iyileştirmek adına ilave olarak hangi önlemleri almaları gerektiği sorulan CFO'ların birçoğu vergi yükünün halen ağır olduğu kanısındayken, KDV, ÖTV, Gelir Vergisi ve diğer vergilerin indirilmesi, mevcut indirimlerin geçerlilik sürelerinin uzatılması, teşviklerin artırılması, kayıt dışı ile daha etkin mücadele öncelikle alınması gereken önlemler olarak sıralandı.

Araştırmaya katılan birçok CFO, IMF ile ülke çıkarlarına uygun yapılandırılacak yeni bir anlaşmanın önemli olduğunu düşünüyor.