CHP, KHK iptali için ikinci kez başvurdu

CHP, OHAL döneminde çıkarılan ikinci KHK'nin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL'in ardından yürürlüğe giren ve ordudan bazı ihraçları da kapsayan ikinci kanun hükmünde kararnamenin (KHK) iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. Parti geçtiğimiz hafta cuma günü de iptal başvurusu yapmıştı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök AYM'ye başvurunun ardından yaptığı açıklamada, "Biz CHP olarak 15 Temmuz gecesi hukuk dışı olarak insanların ölümüne yol açan darbe girişimi karşısında nasıl net bir duruş sergilediysek, bugün de aynı kararlılıkla iktidarın hukukun dışına çıkmasını istemiyoruz" dedi. 

KHK'ların anayasadaki sınırlamalara aykırı hükümler taşıdığını söyleyen Gök, şunları söyledi:

OHAL'in amacı anayasal düzene dönmek ve hukuksal süreci korumaktır. OHAL'le getirilen KHK'lardaki düzenlemeler OHAL' in yetkisini aşmamalıdır"

Gök, bugün 668 sayılı KHK için başvuru yaptıklarını, gelecek hafta 669 sayılı ve ardından da diğer KHK'ler için AYM'ye gideceklerini belirterek, ilk çıkarılan ve TBMM'ye sevk edilen 667 sayılı KHK için olan itirazlarını ise Meclis görüşmelerinde ifade edeceklerini kaydetti.

Temmuz ayının sonunda yayımlanan 668 sayılı KHK ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanırken, TSK'da çeşitli komutanlıklardan 1,684 kişi ihraç edilmişti.

Aynı KHK çerçevesinde üç haber ajansının, 16 TV kanalının, 23 radyonun, 45 gazetenin, 15 derginin ve 29 yayınevi ile dağıtım kanalının da kapatılmasına karar verilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir