CHP, Meclis'te tatil istemiyor

Çalışma saatlerinden şikayet eden milletvekilleri, TBMM'nin tatile girmeden çalışmaya devam etmesini teklif ettiler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP, TBMM İçtüzüğünde öngörülen çalışma saatleri çerçevesinde, Meclisin tatile girmeden çalışmasını önerdi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, sabaha kadar sadece TBMM ile bar ve pavyonların çalıştığını belirterek, "Biz milletvekiliyiz, Recep Tayyip Erdoğan'ın marabası, pavyon fedaisi, gece kuşu değiliz" dedi.

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Muharrem İnce ve Akif Hamzaçebi, TBMM'nin çalışma programına ilişkin parlamentoda basın toplantısı düzenledi.

Parlamentonun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tahakkümü altına girdiğini savunan Anadol, "Tek adam yönetiminin; cumhuriyet, demokrasi tarihinde görülmemiş biçimde yürütmeyi istediği gibi yönettiğini" ileri sürdü.

Anadol, parlamentonun nasıl çalışacağını TBMM İçtüzüğünün belirlediğini, içtüzüğün, parlamentonun çalışma düzeninin Anayasası olduğunu ifade etti. Anayasa ve içtüzüğe göre, aksi karar alınmadıkça Meclisin 1 Temmuz'da tatile girip, 1 Ekim'de yeniden açıldığını anımsatan Anadol, "Erdoğan, bunları yok farz ederek, kendi grubunun milletvekillerine, çocuk kandırır, elma şekeri uzatır gibi 'şu kanunları, nasıl çıkartırsanız çıkartın, tatile ancak öyle girersiniz' diyerek, tatili milletvekillerine lütuf gibi sunmakta, milletvekillerini maraba yerine koymaktadır" diye konuştu.

Parlamentonun Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri toplanarak, saat 19.00'a kadar çalıştığına işaret eden Anadol, çok olağanüstü bir durumda, yılda 3-5 kez Meclisin gerekirse sabahlara kadar da çalışabileceğini söyledi.

"Başbakan mısın Firavun mu?"

Anadol, Trafik Kanununun bile aralıksız 5 saatten fazla, molalı ise 8 saatten fazla araç kullanımını yasakladığına işaret etti.

Saat 13.00'de başlayan Meclisin, sabah saat 04.00'e kadar çalışmaya devam ettiğini dile getiren Anadol, "kuliste uyuklayan iktidar milletvekillerinin, nereye oy vereceklerini bilmeden, elleri havaya kalkmış şekilde, gözlerini ovuşturarak, içeride oy kullandığını" söyledi. Anadol, cumhuriyet ve demokrasi tarihinde böyle bir çalışma usulünün görülmediğini, bunun; parlamentoya, halka, demokrasiye saygısızlık olduğunu belirtti.

Anadol, "Saat 03.00'te, 04.00'te iki kurum çalışıyor; biri TBMM, diğeri bar ve pavyonlar. Biz milletvekiliyiz, Recep Tayyip Erdoğan'ın marabası, pavyon fedaisi, gece kuşu değiliz. Sayın Başbakan ortadan kayboldu, yurt içinde mi, yurt dışında mı, mavi yolculukta mı, inzivaya mı çekildi, bilen yok. Ondan sonra da 'bitinceye kadar çalışacaksınız...' Sen demokratik bir ülkenin Başbakanı mısın yoksa piramitlerde işçi çalıştıran firavun musun?" diye konuştu.

"TBMM'nin tatile girme hakkı yok"

Anadol, her gün şehit haberleriyle yüreklerinin yandığı, işsizliğin kol gezdiği, çocukların yatağa aç girdiği, yolsuzlukların çoğaldığı bir ülkede, TBMM'nin tatile girme hakkının olmadığını belirtti.

Danışma Kurulunu çağırdıklarını, içtüzük gereği normal mesai saatleri içerisinde Meclisin tatile girmeden çalışmasını istediklerini kaydeden Anadol, ülke güç koşullardayken, parlamentonun tatile girme hakkının bulunmadığını dile getirdi. Anadol, çok önemli yasalar varsa, Cumartesi ve Pazar günleri de çalışmaya hazır olduklarını bildirdi.

Anadol, gayri insani koşullarda, insan haklarına aykırı biçimde, milletvekillerini maraba gören, sırf Meclisi tatile sokmak için belirsiz saatlere kadar çalışmanın, antidemokratik, gayri insani olduğunu ifade etti.

"Meclis çalışıyor ama boşa çalışıyor"

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, hiçbir demokratik ülkede anamuhalefet partisine, "Neden yoklama istiyorsunuz, neden Anayasa Mahkemesine gidiyorsunuz" diye eleştiri olmadığını, bunu sadece AK Parti'nin yaptığını savundu.

Çalışmaktan kaçmadıklarını, ancak insanca, içtüzüğe uygun şekilde çalışmak istediklerini, tatil istemediklerini belirten İnce, "Meclis çalışıyor ama boşa çalışıyor" dedi.

"TBMM Genel Kurul Salonu, Recep Tayyip Erdoğan'ın egolarını gerçekleştirme yeri değildir" diyen İnce, bu yerin, Türkiye'nin en saygın salonu olduğunu, şanına uygun bir şekilde çalışma yapılması gerektiğini dile getirdi.

İnce, "Biz bütün yaz çalışmaya hazırız. Başbakan, tatiline devam etsin. TBMM, tatil yaptığı otelin sahibine de Üstün Hizmet Ödülü verecek. Oradan başka otele geçsin, onlara da bu ödülü versinler. Başbakan'ın yokluğunda, Türkiye rahatlasın. Biz insanca tatil yapmadan 1 Ekime kadar çalışmaya hazırız" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir