CHP, minare yasağı ile ilgili Meclis araştırması istedi

CHP, İsviçre'deki Türk vatandaşlara karşı uygulanan dışlayıcı ve ayrımcı muameleler ile yabancı düşmanı saldırılarla ilgili olarak gerekli araştırmaların yapılmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP, İsviçre'deki minare yasağı getiren halk oylamasıyla ilgili Meclis araştırma komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığına önerge verdi.

Önerge sahiplerinden CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Elekdağ, olayın, Avrupa'nın birçok ülkesinde İslam korkusuna koşut olarak yayılan İslam ve Türk düşmanlığı ile söz konusu ülkelerdeki Türk vatandaşlarına karşı uygulanan dışlayıcı, ayrımcı muameleler ve onların can ve mal güvenliğini tehdit eden ırkçı şiddet eğilimlerinin bir başka şekilde dışa vurumu olduğunu ifade etti.

Avrupa'da Müslüman azınlıkların ve Türklerin varlığının, Batılı değerlerin ve "Avrupa ortak kimliğinin" geleceği açısından bir tehdit olarak algılayanların nüfuz alanlarının giderek genişlediğini belirten Elekdağ, "Özellikle son yıllarda küresel düzeyde artan terör ve tedhiş olaylarını İslam'la ilişkilendirme konusunda hevesli olan bazı Avrupalı politikacılar, bunu bir siyasi malzeme olarak kullanarak oy avcılığı yapmaktadırlar" dedi.

"Avrupa'nın bir refah ve huzur adası olarak muhafazası için Müslüman kültür istilasından mutlaka korunması kaygısının, Avrupalı ülkelerin kendi siyasal yelpazelerinin tümünü etkileyen bir noktaya ulaştığını" dile getiren Elekdağ, şunları kaydetti:

"Özellikle, minare karşıtlığı kampanyasının önderliğini yapan İsviçre'deki ırkçı ve aşırı milliyetçi çevrelerin açıklamaları incelendiği takdirde, bu girişimin temelinde, yalnız İslam'a karşı değil, İsviçre'deki Türk toplumuna ve onun inanç ve gelenekleri ile kültürüne karşı duyulan hasmane bakışın, ayırımcı davranışın, öfke ve nefretin de yattığını ortaya koymaktadır.

Ancak 'Türkofobi' diye nitelenen bu tahammülsüzlük ve ayırımcılık virüsü, sadece İsviçre'yi değil, Avrupa ülkelerinin çoğunu etkisi altına almıştır."

Elekdağ, İsviçre'deki temel insan haklarının ve inanç özgürlüğünün ihlali niteliğindeki halk oylamasıyla birlikte, diğer bazı Avrupa ülkelerinde artış gösteren ve o ülkelerdeki vatandaşlarımıza karşı uygulanan dışlayıcı ve ayrımcı muameleler ile onların can ve mal güvenliğini tehdit eden yabancı düşmanı saldırılarla ilgili olarak gerekli araştırmaların yapılması amacıyla bir Meclis araştırma komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığına önerge verdiklerini ifade etti.

"Şiddetle kınıyoruz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de İsviçre'de camilere minare yapılmasını engellemek amacıyla bir referandumun düzenlenmesini ve bu referandum sonucunda ortaya çıkan olumsuz sonucu şiddetle kınadıklarını kaydetti.

Bazı hükümet üyelerinin "İsviçre'nin AB üyesi olmaması nedeniyle böyle bir karar alabildiğini, AB'nde böyle bir yaklaşımın hiçbir şekilde benimsenemeyeceğini" söylediğini belirten Öymen, "Ne yazık ki bu görüş doğru değildir. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin İsviçre'deki minare yasağını savunan görüşleri yayınlanmıştır. Aynı şekilde bazı Avrupa ülkelerinde belli bölgelerde yaşayan insanların olumsuz oyları sonucunda cami inşa girişimlerinin engellendiği bilinmektedir. O bakımdan olay İsviçre'nin de boyutunu aşan bir sorun olmaktadır" dedi.

Bazı batı ülkelerinde düşünce özgürlüğünün dini değerlere hakareti mazur görecek biçimde değerlendirildiğinin görüldüğünü dile getiren Öymen, şunları söyledi:

"Avrupa ülkelerinin Türkiye ile ilgili raporlarında ve kararlarında, sürekli olarak Türkiye'de din özgürlüğüne, dini değerlere, azınlıkların dini haklarına saygı gösterilmesi konusunda bize tavsiyelerde bulunuyorlar. Ama kendi ortamlarında aldıkları kararlarda ise dine hakaretin suç sayılmaktan çıkarılmasını öneriyorlar. Bizce sakıncalı olan, çifte standart olan budur, bizim itiraz ettiğimiz de budur. Nasıl diğer insan haklarına saygı gösteriyorsanız din ve vicdan haklarına da saygı göstereceksiniz. Avrupa ülkelerinde bu eksikliği son derece düşündürücü buluyoruz."

Öymen, tüm bu konuların TBMM tarafından kapsamlı bir biçimde araştırılması gerektiğini söyledi.