CHP ve MHP, İsrail saldırısı için araştırma istedi
CHP ve MHP'nin araştırma önergesi TBMM Başkanlığına sunuldu.
ANKARA - CHP ve MHP, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısına ilişkin Meclis araştırması açılmasını istedi.
MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, saldırıda 9 vatandaşın hayatını kaybettiği, 23 vatandaşın da yaralandığı hatırlatıldı.
İsrail'in uluslararası sularda sivil bir yardım konvoyuna müdahalede bulunmasının ve sivilleri katletmesinin insani değerlere karşı yapılmış bir devlet terörü olduğu ifade edilen gerekçede, "İsrail'in bölgede yıllardır yürüttüğü saldırgan tutum ve yaptığı katliamların son örneği olan bu saldırının cezalandırılması için her türlü uluslararası hukuki ve diplomatik girişim elbette yapılmalı ve sorumluları ortaya konulmalı, vatandaşlarımızın hukuku aranmalıdır" denildi.
"Yardım faaliyetinin sakıncaları konusunda Dışişleri Bakanlığının önceden bir uyarıda bulunup bulunmadığı, bu vaki uyarı üzerine bazı AKP milletvekillerinin konvoya dahil olmaktan vazgeçtiği konusunun da karanlıkta kalan başka bir nokta olduğu" ifade edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin, açık denizde yapılan bu kanlı baskından sonra gemide bulunanların çağrı ve çığlıklarına rağmen İsrail'in gemileri kendi limanlarına çekmesi için, açık denizde geçen 12 saatlik bu süreçte, vahim duruma müdahale edememesinin sebebi de mutlaka araştırılarak ortaya konulmalıdır.
Neticede, son olayla birlikte gemilerimizin ve vatandaşlarımızın korumasız olarak yola çıkarılması, uluslararası sularda korunamaması, öldürülen, yaralanan ve alıkonulan vatandaşlarımızın İsrail topraklarına götürülmeden önce uluslararası sularda kurtarılamaması kamuoyunda soru işaretleri oluşturmuştur."
CHP'nin Meclis araştırma önergesi
CHP, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ve Hükümetin bu alandaki sorumluklarını ne ölçüde yerine getirdiğinin incelenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.
CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ve Muharrem İnce ile arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, İsrail silahlı kuvvetlerinin, çoğunluğu Türklerden oluşan 32 ülke vatandaşının bulunduğu gemi konvoyuna yaptığı insanlık dışı saldırıda 9 Türk'ün öldüğü, 60'a yakın kişinin yaralandığı anımsatıldı.
Türk ve dünya kamuoyunu derinden sarsan bu saldırının, sadece bir ülkeye değil, tüm insanlığa yönelik olduğu ifade edilen gerekçede, "Bu konvoydaki gemilerde bulunan insanlar, uluslararası camianın vicdanını temsil etmektedir. Bu nedenle bu saldırı insanlık vicdanına ve değerlerine yapılmıştır" denildi.
İsrail'i kınayan deklarasyonun, TBMM'de oybirliğiyle kabul edildiği anımsatılan gerekçede, deklarasyonun gereğini bir an önce yerine getirilmesi istendi.
Gerekçede, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın meşruiyetten yoksun olduğu, BM Güvenlik Konseyi'nin 2008 ve 2009'da aldığı kararların bu konuyu teyit ettiği belirtildi. 2009'daki kararda, İsrail'den insani yardımın Gazze'ye ulaştırılması için sevkıyat koridorları açması istendiği, İsrail'in Gazze ablukasının hukuka uygun olmadığı vurgulandı.
Deniz hukukunda, açık denizlerde seyreden bir gemiye müdahalenin, ancak korsanlık, köle ticareti, uyuşturucu kaçakçılığı ve korsan yayın yapılması durumlarında meşru olduğuna işaret edilen gerekçede, İsrail komandolarının, Mavi Marmara gemisine saldırıda bulunarak uluslararası hukuku ihlal ettiği belirtildi.
BM Antlaşmasının 2. maddesinin 4. fıkrasının, üye ülkelerin birbirlerine karşı kuvvet kullanmalarını engellediğine dikkati çeken gerekçede, İsrail komandolarının, anlaşmanın bu hükmünü ihlal ettiği vurgulandı.
"Kriz yünetiminde yetersizlik"
Gerekçede, belirtilen bu noktaların, ölüm ve yaralanmalardan İsrail devletinin sorumlu olduğunu ortaya koyduğu belirtildi.
"Hükümetin, kriz yönetimi açısından ciddi bir yetersizlik sergilediği" öne sürülen gerekçede şu görüşlere yer verildi:
"Nitekim, Hükümet bir risk analizi sonucunda AKP milletvekillerinin yolculuğa katılmalarını sakıncalı görmüş ve engellemiştir. Buna karşılık, müdahale uyarılarına rağmen Hükümet, vatandaşlarımızın aynı gemiye binmelerinde bir sakınca görmemiştir.
Belirttiğimiz noktaların TBMM tarafından özenle incelenmesi gerektiği takdir edilecektir. Hükümet, kendi açısından olayın sorumlularının nasıl cezalandırılacağı konusunda bir yol haritasını oluşturmakta acz içindedir. Bütün bunların yanında, İsrail ile askeri, siyasi ve ekonomi ilişkilerimiz alanında alınacak tedbirler konusunda, Hükümet içinde şu ana kadar ortak bir görüş oluşturulamadığı yapılan farklı açıklamalardan anlaşılmaktadır.
İsrail'in insanlık dışı saldırısının sonuçlarının siyasi, hukuki açılardan değerlendirilmesi, alınacak önlemlerin belirlenmesi ve Hükümetin bu alandaki sorumluklarını ne ölçüde yerine getirdiğinin incelenerek ortaya çıkarılması amacıyla Meclis araştırması açılmasını arz ederiz."