CHP yeniden yargılama teklifini Meclis'e sundu

CHP, özel yetkili mahkemelerce verilen kararların kamu vicdanını sızlatan boyutlara ulaştığı, kurgu ve kuşku dolu kanıtlarla binlerce kişi ve ailelerini olumsuz etkilediği gerekçesiyle, kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - CHP, özel yetkili mahkemelerce sürdürülen, karar verilen ve kesinleşen davaların yeniden görülmesi ve yeniden yargılanmanın yapılması amacıyla hazırladığı kanun teklifini, TBMM Başkanlığı'na sundu.

CHP'nin yasa teklifine göre, 6352 Sayılı Yasanın Geçici Madde 2. maddesiyle görev ve yetkileri belirlenmiş ağır ceza mahkemelerince kovuşturması yapılarak kesin hükümle neticelenen dava dosyaları ele alınarak kararın verildiği yerdeki ağır ceza mahkemesine UYAP sistemindeki sıraya göre tevzi edilecek. Bu mahkemece yeniden yargılama kararı verilecek. Mahkemece, dava baştan itibaren görülecek.  

CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve Muharrem İnce "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini" TBMM Başkanlığı'na sundu. 

Teklifin gerekçesinde, özel yetkili mahkemelerce verilen kararların kamu vicdanını sızlatan boyutlara ulaştığı, kurgu ve kuşku dolu kanıtlarla binlerce kişi ve ailelerini olumsuz etkileyen, hatta intiharlara sürükleyen sonuçlar yarattığı belirtildi.  

Yargının siyasal mücadeleye konu bir alana dönüştüğü, yakın geçmişte özel yetkili mahkemelerin aldığı kararlar konusunda sınırsız destek ve koruma güdüsü içinde bulunanların, bugünlerde "orduya kumpas kuruldu", "paralel devlet oluştu" ya da "devlet içinde çete var" deme gereği görme noktasına gelmelerinin mutlak anlamda bir irdelemeyi gerektirdiğinin ifade edildiği gerekçede, bağımsız yargı için iktidar ve muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin sorumluluk üstlenmesi gerektiği vurgulandı. 

Teklifin bir sonuç değil, adil yargılamayı esas alan bir yargı yapısının oluşumunda başlangıç olarak kabul edilmesi gerektiğine işaret edilen gerekçede, teklif kapsamında özel yetkili veya bölge ağır ceza mahkemeleri olarak adlandırılan mahkemelerin kapatılacağı, yargılamaların suç yerindeki ağır ceza mahkemelerinde yapılmasının sağlanacağı kaydedildi. Bu aşamada davaların baştan görülmesi veya yeniden yargılama müesseselerinin işletilmesinin ayrıca düzenlendiği belirtilen gerekçede, "5 Temmuz 2012 tarihinden itibaren özel yetkili mahkemelerce sürdürülen, karar verilen ve hatta kesinleşen davalarla ilgili kuşkuların giderilmesi için davaların yeniden görülmesi ve yeniden yargılama işleminin icrasının gerekli olduğu sonucuna varılmıştır. Öte yandan gizli tanık adıyla bilinen tanıklığın yapılma biçimi elden geçirilmekte ve iletişim bilgileri ile dijital verilerin delil başlangıcı niteliği yasal düzenlemeyle açıkça vurgulanmaktadır" denildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir