CHP'den 'AKP kapatılsın' başvurusu

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na AKP'nin kapatılması için gerekli işlemlerin yapılması için başvurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na AKP'nin kapatılması için gerekli işlemlerin yapılması için başvurdu. Tanal, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında, "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve yargı görevi yapanı etkileme, görevi kötüye kullanma suçları" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
 Tanal yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın AKP Genel Merkezi'nde 5 Eylül 2012 günü yapılan genişletilmiş grup toplantısında; "Yargıya zaten gerekenleri söyledik, gereğini yapıyor" şeklinde açıklamada bulunduğunu belirterek, "Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan bu açıklama Türk Ceza Kanunu 277. maddesinde düzenlenen yargı görevi yapanı etkileme ve Türk Ceza Kanunu 288. maddesinde düzenlenen adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarının işlendiğini göstermektedir. Bu nedenlerle AKP'nin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başavcılığına, aynı zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında tarafından dile getirilen söylemlerle adil yargıyı etkilemeye teşebbüs ve görevi kötüye kullanma nedenleriyle suç duyurusunda bulundum" dedi.
 Tanal, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvuruda, Anayasanın 69. maddesinin 4. fıkrasının; "Siyasî partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesince kesin olarak karara bağlanır" şeklinde düzenlendiğini belirterek şöyle dedi:
 "AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın işlemiş olduğu suç bir siyasi parti Genel Başkanı tarafından işlendiği için partinin kapatılması gerekmektedir. Konu hakkında gerekli incelemeyi yaparak Anayasa Mahkemesine AKP'nin kapatılması için dava açılmasını saygılarımla arz ederim."
 Tanal, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına Başbakan hakkında "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve yargı görevi yapanı etkileme, görevi kötüye kullanma suçları" iddiasıyla yaptığı suç duyurusunda da şöyle dedi:
 "Yargıya gerekeni söylediklerini ve gereğinin yapılacağı açıklamasını yapan kişi Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanıdır. Bu hususta Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesi ihlal edilerek görevi kötüye kullanma suçu da işlenmiştir. İşlendiği açıkça ortada olan suçlar hakkında öncelikle bir vatandaş daha sonra ise hukukçu kimliğe sahip bir milletvekili olarak suç duyurusunda bulunma gereği doğmuştur. Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerden dolayı, soruşturmanın icrası ile şüphelilerin kimliklerinin tespiti ile kovuşturmanın açılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ederim."

Bu konularda ilginizi çekebilir