CHP'den 'Kıbrıs' gelişmelerine 'Genel Görüşme' önergesi

Önergede, Türkiye'nin dış politikasının, ülke açısından önem taşıyan konularda büyük sorunlar içerdiği ileri sürüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP'nin, Kıbrıs'la ilgili gelişmelerin değerlendirilmesi için Genel Görüşme açılması teklifinde CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Suha Okay, Kemal Kılıçdaroğlu ve Kemal Anadol'un imzasıyla, Türkiye'nin dış politikasının, ülke açısından önem taşıyan konularda büyük sorunlar içerdiği ileri sürüldü.

Önergede, Türkiye'nin dış politikası açısından; Kuzey Kıbrıs Türk yönetimi ile Güney Kıbrıs Rum yönetiminin tutumu, Yunanistan ve Kıbrıs Rumlarının Türkiye aleyhine yaptıkları girişimler, Ermenilerin 1915 olaylarına ilişkin iddiaları, Türkiye'den toprak talepleri, PKK terörünün Kuzey Irak yönetimi ile Bağdat yönetiminin ve Türkiye'deki ayrılıkçı Kürtlerin çalışmaları, girişimleri ve propagandalarının büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından kabul edilen Kıbrıs Raporunun, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin büyük tehlikelerle karşı karşıya olduğunu çok açık bir biçimde" gösterdiği ifade edilen önergede, şunlar kaydedildi:

"Son 6 yılda Türkiye, dış politikası ciddiyetten uzak bir şekilde yönetilmektedir. Bunun sonucunda yıllarca Türkiye-AB ilişkileri ile Kıbrıs konusunu birbirinden ayırmaya özen gösteren Türkiye, Kıbrıs'ta çözümün AB tam üyeliğinin bir koşulu olarak gösterilmesini kabul eder duruma gelmiştir.

Hükümetin son olarak hazırladığı Ulusal Programda yer alan ifadeler, 2003 Ulusal Programına göre öze ilişkin farklılıklar içermekte ve Hükümetin Kıbrıs konusunda izlediği temel yaklaşımı değiştirdiği izlenimini vermektedir. Milli davamız olan Kıbrıs konusunda yürütülmekte olan görüşlerin TBMM'nin aldığı karara ve Milli Güvenlik Kurulunun tespit ettiği temel yaklaşımlara uygun biçimde yürütülmesi önem taşımaktadır."

CHP Grubu adına, Kıbrıs'la ilgili tüm gelişmelerin değerlendirilmesi için Genel Görüşme açılması teklif edildi.