CHP'den iki bakan hakkında gensoru önergesi

CHP, Soma'da yaşanan maden faciasıyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında gensoru önergesi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP, Soma’da yaşanan maden faciasında “kontrol ve denetim görevlerini yerine getirmeyerek maden emekçilerinin ölümlerine yol açtığı” iddiasıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında gensoru önergesi verdi. 

"Siyasi iktidarın faciadaki ihmali çok açıktır"

Önergenin gerekçesinde, Soma’da yaşanan facianın kaza raporunun henüz ortaya çıkmadığı belirtilerek, “Olayın nedeni ve oluş şekli henüz kesin olarak saptanmamış olmakla birlikte siyasi iktidarın faciadaki ihmali çok açıktır. Siyasi iktidar yüzlerce işçinin yaşamını yitirmesinin ardından da politikalarının yanlışlığını kabul etmemektedir. 

Soma’da yaşanan faciadaki sorumluluk sadece Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının sorumluluğu ile sınırlı olmayıp Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının da önemli bir sorumluluğu bulunmaktadır” denildi. 

"Yaşananların birinci sorumlusu siyasi iktidar"

Yaşananların birinci sorumlusunun siyasi iktidar olduğu ifade edilen gerekçede şu ifadeler yer aldı: 

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye’de madenlerde sürekli olarak yaşanan ve ölümle sonuçlanan yeterli önlem alınmadığı için ölümün kaçınılmaz hale gelmiş olması nedeniyle 'cinayet' olarak isimlendirebileceğimiz bu olaya ilişkin olarak işçilerden, meslek kuruluşlarından ve Devlet Denetleme Kurulundan gelen uyarı ve şikayetlere rağmen ne ciddi bir mevzuat değişikliğine gitmiş, ne de önlemler almış ve kontrol ve denetimler yapmıştır. Denetimleri yapmayarak şirketlerin korunması insan hayatından daha önemli olarak görülmüştür.

"Facianın siyasi sorumluları Çalışma Bakanı Çelik ile Enerji Bakanı Yıldız’dır" 

Yaşananların birinci sorumlusu siyasi iktidardır. İkinci sorumlu işverendir. Anayasasında sosyal devlet olduğu yazmasına, sosyal haklara Anayasasında yer vermiş olmasına karşın, yasalarca kendisine yüklenmiş olan görev ve sorumlulukları hayata geçirmediği için, başta yaşam hakkı olmak üzere temel hakları yaşama geçirecek koşulları yaratmadığı, hukuki deyişle 'olumlu edim yükümlülüğü'nü yerine getirmediği için, somut olayda (Soma’da) denetim görevini eksiksiz yerine getirmemiş olması hizmet kusuru olduğu için 'iş cinayeti' olarak tanımlayabileceğimiz bu facianın siyasi sorumluları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dır. Bu nedenle alınması gerekli önlemleri aldırmayan, denetim ve kontrollerin yeterli ve etkin bir biçimde yapılmasını sağlamayan siyasi sorumlular Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında gensoru önergesi verilmiştir.” 

Bu konularda ilginizi çekebilir