CHP'den RTÜK'e 'TRT başvurusu'

CHP, 'tarafsızlığını ihlal ettiği' gerekçesiyle TRT Genel Müdür Göka'nın görevden alınması için RTÜK'e başvurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "tarafsızlığı ihlal ettiği" iddiasıyla TRT Genel Müdürü Şenol Göka'nın gövden alınması için Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK) başvuruda bulundu. 

Gök, başvuru dilekçesini RTÜK'e verdikten sonra, çıkışta basın mensuplarına açıklama yaptı. 

Anayasa'nın 133, RTÜK Kanunu'nun 8 ve TRT Kanunu'nun 5'inci maddelerinde, devlet tarafından finanse edilen kamu kurumu niteliğindeki radyo ve televizyonların "tarafsızlığına" vurgu yapıldığını anımsatan Gök, TRT'nin, iktidarın yönlendirmesi ve talimatıyla tarafsızlık ilkelerine uymadığını iddia etti. 

YSK'nın 19 Ekim 2015'te, TRT'nin dört programı için "uyarı", üç programı için ise "yayından kaldırma" kararı aldığını belirten Gök, "TRT, 1-31 Ekim arasında, seçimlerden tam bir ay kadar önce 57 konuk davet etmiştir, bunun 55'i AKP'lidir, AKP'nin bakanları, milletvekilleri ve siyasetçileridir. Yerel seçim olmamasına karşın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı dahi bu seçim döneminde TRT ekranlarında konuşturulmuş ve muhalefete eleştirilerde bulunma hakkı tanınmıştır" dedi. 

Gök, TRT ekranlarının, muhalefetin bir üyesine dahi açılmadığını savunarak, 1-31 Ekim'de AK Parti'ye 30 saat 49 dakika, CHP'ye 4 saat 41 dakika, MHP'ye 1 saat 7 dakika canlı yayın hakkı verildiğini ileri sürdü. 

YSK'nın "tarafsızlığın ihlal edildiğine" dair kararının kesin nitelikte olduğunu hatırlatan Gök, TRT Kanunu'nun 13'üncü maddesi uyarınca Genel Müdürü Göka'nın görevden alınmasının, Bakanlar Kuruluna teklif edilmesini istedi.  

Bu konuda takdir hakkı bulunmayan Bakanlar Kurulunun teklifi kabul etmek zorunda olduğunu savunan Gök, gerekli işlemleri yapmamaları durumunda, RTÜK üyeleri hakkında hukuki işlem başlatacaklarını kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir