CHP'den seçim barajı çağrısı

CHP Grup Başkanvekili Gök, "Seçim barajının düşürülmesinin Anayasa'ya geçici madde eklenmesi suretiyle önümüzdeki seçimlerde uygulanmasını teklif ediyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gök, dört eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu'nun karara ilişkin raporunu Meclis Başkanlığı'na sunacağını ifade ederek, komisyonun CHP'li üyelerinin de kapsamlı ve ciddi değerlendirmeler içeren muhalefet şerhlerini vererek, tarihi görevlerini yerine getireceklerini söyledi.

Rapor Meclis Genel Kurulu'na geldiğinde vicdanlarla karar verilecek tarihi bir oylama yapılacağını belirten Gök, "CHP olarak bu tarihi sorumluluğumuz yerine getireceğiz. Ve burada vicdanlarıyla başbaşa kalacak AKP'li üyelerin de tüyü bitmemiş yetimin hakkının korunması yönünde sorumlu davranarak onların da tarihsel bir görevi yerine getireceklerine inanıyoruz. Bu inancımızı şimdilik, umudumuz az da olsa, muhafaza ediyoruz" diye konuştu.

Seçim barajı

Anayasa Mahkemesi'nin seçim barajına ilişkin kararını da değinen Gök, CHP olarak seçim barajının yüksek olduğunu, makul orana çekilmesi gerektiğini savunduklarını, bu yönde yüksek mahkemeden bir beklenti içinde olmadıklarını, verdikleri kanun teklifleriyle düzenlemenin gerçekleştirilmesini talep ettiklerini anlattı. Kanun tekliflerinin gündeme alınmasının AK Parti milletvekillerinin oylarıyla engellendiğini ifade eden Gök, şunları kaydetti:

"İktidar partisine bir çağrıda bulunarak, seçim barajının düşürülmesi, seçimlere bir yıl kaldığı için de bunun uygulanabilir olması açısından Anayasa'ya geçici madde eklenmesi suretiyle önümüzdeki seçimlerde uygulanmasını teklif ediyoruz. Bu konuda ısrarlıyız, konunun takipçisiyiz. Seçim barajının düşürülmediği anda Türkiye'de başka partilerin bağımsız ya da başka modellerle seçime girmesinin artık o olanağın hülle yolunun kaldırılması gerektiğine inanıyoruz. Seçim barajının yüksekliğinden dolayı Türkiye'de kaotik bir ortamın doğmasından da endişe ediyoruz. Seçim barajının yüksekliği dolayısıyla yaşanabilecek her türlü olumsuzluğun faturası AKP iktidarının üzerindedir."

"CHP'ye dönük saldırıların da artacağını düşünüyoruz"

Açıklamalarının gazetecilerin Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıya ilişkin soruları üzerine Gök, Kılıçdaroğlu'na bir süre önce Meclis'te yapılan yumruklu saldırıyı da hatırlattı. Gök, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünkü saldırının da o saldırı ile benzeşen yönü olduğunu düşünüyoruz. CHP'ye dönük saldırıların da artacağını düşünüyoruz. Bu saldırının önemli bir toplantıda gerçekleştirilmesini CHP'nin görüşlerin paylaşmasının engellenmesi olarak düşünüyoruz. Yaşadığımız iki olay da kısa bir zaman dilimi içinde oldu. Ve ikisinden de anlaşılıyor ki böyle bir çabalar sarf ediliyor."  

Gök, emniyet yetkililerinden saldırıya ilişkin doyurucu açıklamalar beklediklerini de söyledi. 

Levent Gök, bir başka soruyu yanıtlarken de CHP'li üyelerin Meclis Soruşturma Komisyonu'nun raporunu görmeden şerh yazmak durumunda bırakıldıklarını, bunun ilk kez yaşanan bir durum olduğunu kaydederek,  "Elbette ki muhalefet gerekçelerimizi, esas raporu inceleme hakkımızı saklı tutmak kaydıyla sunacağız" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir