CHP'li Aygün'den yeşil pasaport teklifi

CHP Ankara Milletvekili Aygün, ihracatçı, sanayici ve işadamlarına yeşil pasaport verilmesi için yasa teklifi hazırladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, ihracatçı, sanayici ve işadamlarının ticari faaliyetleri kapsamında, başka ülkelere yapacakları seyahatlerde vize muafiyetinden yararlanmalarını sağlamak için kanun teklifi hazırladı.

TBMM Başkanlığına sunulan teklif, Pasaport Kanununda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Teklif, ihracatçı, sanayici ve işadamlarına, halk arasında ''yeşil pasaport'' olarak bilinen hususi pasaport verilmesini içeriyor.

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, ülke kalkınmasında büyük katkıları olan işadamlarının, faaliyetleri itibariyle kamu görevlisi sayılmasının zamanı geldiğini belirterek, ''(Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır) diyerek vergi toplama iradesini ortaya koyan devletin, aynı iradeyi vergisini veren, istihdam yaratan, ihracat yapan kesimlerin işlerini kolaylaştırmada da göstermesi gerekir'' dedi.

Sanayici ve işadamlarının, iş görüşmeleri yapmak için yabancı ülkelere gidişlerinde vize işlemleri nedeniyle çile çektiklerini ifade eden Aygün, yasa teklifinde, bir takvim yılında en az 30 milyon dolarlık ihracat yapan firmaların yönetim kurulu başkanları ve genel müdürlerine, illerde kurumlar ve gelir vergisi sıralamasında ilk üçe giren mükelleflerle, ülke genelinde en çok Kurumlar Vergisi ödeyen 250 şirketin yönetim kurulu başkanları ile en çok gelir vergisi ödeyen 250 mükellefe ''yeşil pasaport'' verilmesini içerdiğini kaydetti.

Aygün, iş hayatı ve ekonomik faaliyetlerde temsil görevi yerine getiren, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler ile ihracatçılar meclisi başkanları ve işçi, memur ve işveren sendikaları ile konfederasyon başkanlarına da görev süreleri boyunca ''yeşil pasaport'' kullanma imkanı tanınması gerektiğini kaydetti. Aygün, teklifle, ''yeşil pasaport'' alacak kişi sayısının 5 bin civarında olacağını söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir