CHP'li Koç'tan Vali Mutlu'ya sert sözler

"Bu ayakçılık yakışıyor mu bir valiye?"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'ya sert sözlerle yüklendi. Koç, "Hükümet, bu tipteki yöneticiler eliyle, yurttaşına, ne demokratik meşru hakkını kullan yurttaşına şiddet pususu kurmaz, kuramaz, tuzak kuramaz. İstanbul Valisi, İstanbul'da bir tezgah üzerine şiddet uygulamaya memur edilmiş kişidir. Bu ayakçılık yakışıyor mu bir valiye" ifadelerini kullandı. 

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. Toplantı devam ederken basın açıklamalarda bulunan Koç, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'nda dün yaşanan olaylara değindi. Koç, "Her diktatörün altında oynayacağı, emirlerini uygulatacağı bazı alt kademe görevlileri olur. Maalesef İstanbul Valisi dün böyle bir role soyunmuştur. Sosyal medya aracılığıyla kanarya sesleri, arı vızıltıları söylemleri, yaprak yeşili, bahar sabahı söylemleri ucuz sözler ve ondan sonra Taksim Meydanı'nda çok kolaylıkla enterne edebilecekleri marjinal olarak ifade ettikleri 3-5 kişiyle kovalamaca oynama, molotof atmaca, su sıkmaca oynama. Enterne edemiyorlar. Bir bahane yaratmaya çalışıyorlar. Amaç; dünyanın en haklı, en gurur verici, en temiz, en dayanışmacı, en şiddetten uzak, en paylaşımcı tepkisini gösteren o insanlara karşı müdahalenin bir müdahalenin aklı sıra altyapısını hazırlamıştır" diye konuştu. 

Amacın ne sayın vali?
Taksim Meydanı'ndaki 3-5 kişilik grubun neden etkisizleştirilemediğini soran Koç, "Marjinal diye ifade ettiğiniz söylemleri bütün kitleye mi yaymak istiyorsunuz? Amacın ne Sayın Vali? Akşam, ‘Vatan, Millet, Sakarya' inanç temeli üzerinden halkı zehirlemeye çalışıyorsun tıpkı başında sana buyruk veren gibi. Sayın Vali utanmalıdır. Sayın Vali acz göstermiştir. Sayın Vali devletin valisi değildir, bugünün modası iktidarın valisidir. Şiddet uygulamanın başaktörü olmuştur dün. Ne yapmak istemektedir" diye sordu. 

Bu ayakçılık yakışıyor mu?
Mutlu'nun "Çocukların can güvenliği konusunda ciddi kaygılarım var, gelin çocuklarınızı alın" şeklindeki açıklamasına da tepki gösteren Koç, şöyle devam etti: 
"Ne demek istiyorsun sen? Kamuoyuna, o yapıyı bir marjinal yapıymış gibi sunmak, bir vatan millet kurtarma edasında açıklamalarda bulunuyorsun. Yakışıyor mu bu? Bu ayakçılık yakışıyor mu bir valiye? Kimden korunacaklar o çocuklar? ‘Ben şiddet uygulayacağım, benim uygulatacağım şiddetten koruyun' diyorsun öyle mi? Tercümesi bu. Hükümet, bu tipteki yöneticiler eliyle, yurttaşına, ne demokratik meşru hakkını kullan yurttaşına şiddet pususu kurmaz, kuramaz, tuzak kuramaz. İstanbul Valisi, İstanbul'da bir tezgah üzerine şiddet uygulamaya memur edilmiş kişidir." 
Mutlu'nun mesajlarının ibretlik olduğunu söyleyen Koç, Taksim Meydanı'nda engelli bir vatandaşa polisin TOMA'yla müdahalesinin görüntülendiği fotoğrafı da basın mensuplarına gösterdi. Koç, "İbrettir. Utanın, utanın" ifadelerini kullandı.