CHP'nin 'yeni anayasa' çalışmasında temel esaslar belirlendi
Genel Başkan Yardımcısı Tezcan başkanlığında yürütülen "yeni anayasa" çalışmasının temel esasları belli oldu.
Hukuk ve Seçim İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığının faaliyet raporunda, partinin yeni anayasa çalışmaları hakkında bilgi verildi.
Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan başkanlığında yürütülen çalışmalar kapsamında, anayasa konusunda uzman akademisyenlerle gerçekleştirilen toplantıların devam ettiği belirtilen raporda, bu çerçevede öncelikle temel esasların belirlendiği bildirildi.
Yürürlükteki anayasanın ilk dört maddesini ve orada esas alınan kurucu iradeyi koruyan bütünlüklü bir anayasa yazılacağı vurgulanan raporda, anayasanın tümünün ele alınacağı ve yeniden hazırlanacağı belirtildi.
İlk dört maddeyi "kırmızı çizgi" olarak belirleyen CHP, bunlara dokunulmayacağını açıkladı.
Kuvvetler ayrılığına dayalı bir anayasa
Rapora göre, yeni anayasa taslağında denge ve denetleme mekanizmaları kurumsal olarak oluşturulmuş, kuvvetler ayrılığına dayalı bir sistemi esas alan CHP, "etkin yasama ve denetim faaliyetlerine imkan tanıyan güçlü bir Meclis"i de koruyacak.
CHP'nin anayasa taslağında cumhurbaşkanının yetkileri saf parlamenter sisteme uygun şekilde sınırlanacak, yetki ve sorumluluk dengesi de kurulacak.
Anayasa taslağında yetki tecavüzlerini önleyecek anayasal kurumlara yer verecek CHP, hükümet sistemi olarak parlamenter sistemi esas alacak. Anayasada, parlamenter sistemi bozan yapılar ise kaldırılacak.
CHP tarafından hazırlanan anayasada yargı da önemli bir başlık.
Gerçek anlamda tarafsız ve bağımsızlık esasına göre yargı düzenlemesi yapılmasının öngörüldüğü CHP anayasa taslağında, yargı, denge denetleme mekanizmasında etkin bir yere oturtulacak.