CHP'nin gündeminde Kılıçdaroğlu var

CHP Sözcüsü ve Genel Saymanı Özyürek, "Genel başkanı MYK belirleyecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Sözcüsü ve Genel Saymanı Mustafa Özyürek, "CHP Genel Başkanlığına Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday gösterildiği" iddiasına ilişkin "Ben ortadaki isimleri telaffuz etmiş oldum, yoksa ne Sayın Baykal ne parti adına bir aday telaffuzum söz konusu olmadı" dedi.

Özyürek, CHP Genel Merkezi'ne gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Özyürek, bir gazetecinin, "az önce" bir röportajda aday açıklamasında bulunduğunu ifade etmesi üzerine, şunları söyledi:

"Ben bir aday açıklamasında bulunmadım. Kılıçdaroğlu'nun adının gündemde olduğunu söyledim ama bunun etrafında parti kamuoyunun, örgütlerinin birleşmesi gerektiğini, bir arayış olduğunu... Genel Başkanımız, samimiyetle bir aday etrafında örgütlerimiz tam olarak birleşirse bu noktada kendisinin de yardımcı olabileceğini söyledi. Bu isimlerden biri de Kemal Kılıçdaroğlu olabilir. Bu bizim görüşümüzdür, kamuoyunda da bunlar görüşülüyor. Yetenekli bir arkadaşımız ama parti tabanı, parti kamuoyu nasıl olur, kısa sürede sahiplenir mi, bunu bilemiyorum. Onu önümüzdeki günlerde göreceğimizi ifade ettim. Benim partinin sözcüsü olarak bir aday açıklamam, söz konusu değil ama sizin yazıp çizdiğiniz bir ismi ben de gündeme getirdim."   

Kılıçdaroğlu'nun, parti kamuoyunun değerlendirdiği isimlerden biri olduğunu, bunun yanında "Sayın Baykal aday olmazsa ben de olurum" diyen isimler de bulunduğunu ifade eden Özyürek, "Ben ortadaki isimleri telaffuz etmiş oldum, yoksa ne Sayın Baykal ne Parti adına bir aday telaffuzum söz konusu olmadı" diye konuştu.

Deniz Baykal ile yaptığı görüşmelerde adaylık konusunda kamuoyuna yansıyan bütün isimler üzerinde konuştuklarını ifade eden Özyürek, kendisinin yalnızca adı geçen adaylardan birinin de Kılıçdaroğlu olduğunu aktardığını söyledi.

"Genel Başkanı, Kurultay belirleyecek"

Özyürek, "Kılıçdaroğlu üzerinde bir görüş birliği olabilir mi?" sorusunu yanıtlarken de MYK'nın bir aday belirleme yetkisi olmadığını, yöneticilerin kendilerini kurultay sürecine emanet ettiğini kaydetti. Özyürek, kararın kurultaya ait olduğunu, genel başkanı kurultay delegelerinin belirleyeceğini vurguladı.

Mustafa Özyürek, şunları kaydetti:

"Partinin bu arayışları çerçevesinde bir aday etrafında birleşilirse Genel Başkanımız Deniz Baykal ona destek olacağını, yardımcı olacağını bize de söyledi. 'Deniz Baykal ayrıldı, ayrılırken de geri dönmek için taktik yaptı' gibi yorumlar var. Bunlar doğru değil. Deniz Baykal samimiyetle ayrıldı ve kendisine ihtiyaç olmadan partinin yoluna devam edebilmesinin en doğru olduğunu söyledi ama 'parti yoluna devam edemeyecekse, parti içinde sıkıntılar sorunlar çıkacaksa o zaman ben görevden kaçmam' dedi. Geldiğimiz nokta budur. Bir yanlış anlama olmasın. Biraz önce ben başka bir televizyon kanalına da bunları söyledim. Kemal Kılıçdaroğlu da adaylardan biridir, Ama partinin bütün delegelerinin etrafında birleşmesi gerekir. Böyle bir aday arayışı partimizde var."   

"Genel başkan adaylığım söz konusu olmaz"

CHP Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi, CHP Genel Başkanlığına adaylığının söz konusu olmadığını belirterek, ''Hayal etmem, düşünmem'' dedi.

Selvi, Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı Angora'daki evinde yaptığı ziyaretin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Deniz Baykal dönecek mi?'' sorusu üzerine Selvi, ''CHP'de sorun olmayacak. En etkin, en mükemmel şekilde çözeceğiz'' diye konuştu.

Cevdet Selvi, ''Deniz Baykal'ın kurultayda aday olup olmayacağının'' sorulması üzerine, ziyaretinde böyle bir konunun gündeme gelmediğini ifade ederek, ''Ben de uzun süredir kendisiyle ilk kez görüşüyorum'' dedi.

''Baykal sizce geri döner mi?'' sorusuna ise CHP Genel Başkan Vekili Selvi, ''Her zamanki gibi sorumluluk içinde, ama ben niyet okuma imkanına sahip değilim'' yanıtını verdi.

Gazetecilerin, ''Deniz Baykal'ın evde neler yaptığını'' sorması üzerine de Cevdet Selvi, ''Sorumluluk duygusu çok önde, sıkıntıları vardı. Bunları son derece ciddi biçimde aşmış. Son derece etkin ve heyecan içinde gördüm'' diye konuştu.

''Kurultayda elbette arzu eden aday olabilir'' diyen Selvi, ''Sizin düşünceniz var mı'' sorusuna ise ''Söz konusu olamaz, hayal etmem, düşünmem'' cevabını verdi.

 

"Gerekirse sokak sokak dolaşılır"

CHP Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi, "CHP, gerekirse sokak sokak dolaşıp tüm örgütüyle bu tehlikeli gidişi önlemek için referandumda en etkin hizmeti yerine getirecektir" dedi.

Deniz Baykal'ı Angora'daki evinde ziyaret eden Selvi, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, parti genel merkezinde yoğun çalışma içinde oldukları için uzun süredir Baykal'ı ziyaret edemediğini söyledi. Bugün bir fırsat bulup Baykal ile görüşmeye geldiğini belirten Selvi, "Burada gece gündüz bekleyen arkadaşlarımı da bu vesileyle ziyaret etme ihtiyacı duydum" diye konuştu.

Baykal'ın en çok etkilendiği, üzüldüğü olayın gençlerin açlık grevine başlaması olduğunu belirten Selvi, gençlerle bunu da görüşeceğini söyledi.

"CHP'nin, ülkenin içinde bulunduğu bu koşullarda ne olursa olsun hedefine ulaşmak için her türlü yöntemi kullanarak demokratik biçimde sorunsuz bir sonuca ulaşacağını" belirten

Selvi, şöyle devam etti:

"CHP, örgütüyle yöneticileriyle sonuca ulaşacaktır. Gerekirse sokak sokak dolaşıp tüm örgütüyle bu tehlikeli gidişi önlemek için referandumda en etkin hizmeti yerine getirecektir. Endişe edilecek bir şey yoktur, çünkü CHP bu sorunları çözme sorumluluk ve görevini yerine getirecektir."

Selvi, gazetecilerin, Baykal'ın dün açlık grevinin sona erdirilmesini istediğini anımsatması üzerine, "Yine öyle. Arkadaşlarımla da konuşacağım. Onlardan rica edeceğim. Çok üzüldüğünü ben de gördüm. Onun selam ve sevgilerini arkadaşlara ileteceğim" dedi.

Selvi, Baykal'ın Antalya'ya gidip gitmeyeceğinin sorulması üzerine de "Öyle bir şey konuşmadık. Burada kalacak. Çıkmıyor. Benim tahminim bu" yanıtını verdi.

Öte yandan Baykal'ın, Cevdet Selvi ile görüşmesi öncesinde, evinin bahçesinde cep telefonuyla bir görüşme yaptığı görüldü. Baykal, Selvi'yi evinin bahçesinde karşıladı.

Bu arada Baykal'ın görevine dönmesi için Baykal'ın evinin yakınında açlık grevine başlayan CHP'li gençlerden 26 yaşındaki Serdar Şeneloğlu, grevin ikinci gününde fenalaştı. Kalp hastası olduğu öğrenilen Şeneloğlu'nun, hastanedeki tedavisinin ardından açlık grevine devam ettiği öğrenildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir