CHP'nin Roman adayı Özcan Purçu, DÜNYA'ya konuştu

Cumhuriyet Halk Partisi'nin İzmir 1. Bölge'den beşinci sırada aday gösterdiği Özcan Purçu,"Ayrımcılık, dışlanmışlık, yoksulluk yaş ayan herkesin sesi olacağım" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi'nin, 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimlerinde İzmir 1. Bölge'den beşinci sırada aday gösterdiği ve seçilmesine kesin gözüyle bakılan Özcan Purçu, Türkiye'nin ilk Roman milletvekili olmaya hazırlanıyor. Adaylığına ilişkin DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Purçu, "6 milyon Roman olduğu tahmin ediliyor. Demokrasi var deniliyor ama bugüne kadar bir milletvekili olmamış. Demokrasinin bir ayıbını seçilebilecek bir yerden ilk kez aday göstererek genel başkanımız ve CHP düzeltmiş oldu" dedi. Özcan Purçu, kendi seçim bölgesi dışında, diğer illerde Romanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde çalışma yapmak istediğini belirtti.

Damdan düşeniz, halden anlarız!

Purçu, siyasi yaklaşımının ve önceliğinin yoksul ve dışlanmış, fırsat eşitliği verilmemiş bütün insanların sesi olmak olduğunu vurgularken, "Damdan düşen biri olarak, biz de damdan düşenin halini anlarız. Ayrımcılık, dışlanmışlık, yoksulluk ve yoksunluk yaşayan herkes, her türlü siyasi, dini, etnik kimlikten insanın temsilcisiyiz" dedi.

Romanların geçmişte, bir askere giderken, bir de seçim dönemlerinde oy istenirken hatırlandığını, bunun dışında "görünmez olduklarını" belirten Purçu, ilk kez seçilme ihtimali yüksek bir yerden milletvekili adayı gösterildiğini ve bunu da Romanlar için bir "milat" olarak kabul ettiğini belirtti.

Romanların %90'ı ev sahibi değil

Romanların geleneksel olarak yaptığı işlerin kazanç sağlamadığını belirten Purçu, yeni yetenek ve mesleklerin kazandırılması için mesleki ve teknik eğitimlerin verileceği meslek atölyeleri kurulması gerektiğini söyledi. Purçu, "Biz de öncelikle CHP'li belediyelerden başlayarak bu merkezlerin açılmasına karar verdik" dedi.

Romanların yüzde 90'ının ev sahibi olmadığını hatırlatan Purçu, "yerinde" ve sosyal donatıları tamamlanmış şekilde konut üretimine ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

Ayrımcılıkla mücadele edeceğim

Dışlanmışlık ve ayrımcılık temelli sorunların çözümünde önyargıları yıkmaya çalışacağını belirten Purçu, "Romanları toplum çok tanımıyor. Olumlu ve iyi yönlerini tanıtacağız. Ben İzmir'de adayım ama tüm Türkiye'nin adayıyım" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir