Chrysler ve Mazda araç çağırıyor

Chrysler, 250 bin, Mazda da 65 bin kadar "Mazda 6" model aracını geri çağırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON -  ABD'li otomobil üreticisi Chrysler, 250 bin aracı geri çağırıyor. Japon otomotiv üreticisi Mazda, Kuzey ve Orta Amerika'da 65 bin kadar "Mazda 6" model aracı geri çağırıyor.

Chrysler'den yapılan açıklamada, 2010 model Dodge Grand Caravan ve Town & Country minivan ile 2010 Dodge Journe model araçların geri çağrılacağı ifade edildi. Sürüş sırasında kontak anahtarının yerinden oynaması ve bunun motorun durmasının neden olması sebebiyle araçların geri çağrıldığı belirtildi. Geri çağrılmaya konu araçlar, 2009 yılı ağuostos ayı ile 2010 yılı haziran ayında üretildi.

Chrysler, motorun sürüş sırasında durmasının, kaza riskini artırabileceğini bildirdi. Şirketin, söz konusu sorun ile ilgili 32 şikayet aldığı kaydedildi. Geri çağırmaların nisan ayında başlaması bekleniyor.

Japon otomotiv üreticisi Mazda da, Kuzey ve Orta Amerika'da 65 bin kadar "Mazda 6" model aracı geri çağırıyor. Fakat bu sefer bir otomotiv şirketinin araç geri çağırmasını diğerlerinden farklı kılan ilginç bir durum söz konusu. Zira Mazda'nın onbinlerce araç çağırmasına küçük bir örümcek türü sebep oldu. Şirket, sarı keçe örümceklerinin yakıt tankına bağlı lastik hortumlara ağ örmesinin yakıt tankında basıncın artmasına, böylece yakıt tankında muhtemel çatlaklara ve yangın riskine yol açma olasılığı yüzünden "Mazda 6" model otomobillerini geri çağırdı.

Mazda'dan yapılan açıklamada, geri çağrılan otomobillerden 50 bininin ABD, 15 bininin ise Kanada, Meksika ve Puerto Rico'da olduğu, bayilerin otomobillerin yakıt depolarında çatlak olup olmadığını kontrol edeceğini, varsa örümcek ağlarını temizleyeceğini ve örümcekleri uzak tutmak için yakıt tankında havalandırma hattına yay yerleştireceği belirtildi.

Bayilerin yaptığı incelemelerde en az 20 araçta bu durumun tespit edildiği kaydedildi. Örümceklerin üretim süreci sırasında lastik hortumlara ağ ördüğü sanılıyor. Mazda 6'lardaki bu sorun bir bayinin 2009 yılı sonunda, yakıt sıkıntısı şikayetiyle getirilen Mazda 6 otomobilin yakıt sisteminde bir örümcek ağı bulmasıyla açığa çıktı.

Çağrılan otomobillerin 8 Nisan 2008 ve 8 Şubat 2010 arasında üretilenler olduğu ifade edildi. Mazda'nın Kuzey Amerika İşletmeleri sözcüsü Jeremy Barnes, bunun garip bir durum olduğunu, örümceklerin bu işi nasıl yaptıklarını gerçekten bilmediklerini söyledi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir