CIA tarihindeki en hassas görev

Usame Bin Ladin operayonu hakkında her gün yeni bir ayrıntı paylaşılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in, bir grup istihbaratçıyı, pazartesi günü Amerikan özel kuvvetleri tarafından öldürülen El Kaide'nin lideri Osama Bin Ladin'in Pakistan'da saklandığı yeri izleyebilmek için Abodabad'da bir eve yerleştirdiği belirtildi.

The Washington Post gazetesine konuşan Amerikalı yetkililer, küçük bir grup CIA ajanının, Bin Ladin'in bulunduğu evi aylarca gözlediğini ve bu operasyonun, CIA'in tarihindeki en hassas insani istihbarat toplama görevlerinden biri olduğunu ifade etti.

Gazeteye göre CIA ajanları, geçen yıl ağustos ayından bu yana Pakistanlı yerel istihbarat kaynaklarını da kullandı ve Bin Ladin'in bulunduğu evde oturanların günlük faaliyetleri ve alışkanlıklarına ilişkin ayrıntılı bilgi topladı. Bin Ladin'in öldürüldüğü baskına kadar bu gizli evde, Bin Ladin'in saklandığı yerin uydu görüntülerinden içerdekilerin konuşmalarını dinleme çabalarına kadar istihbarat faaliyetleri sürdürüldü. 

Kongreden milyarlarca kaynak istendi

Washington Post, bu evde yürütülen faaliyetlerin geniş kapsamlı olması dolayısıyla CIA'in, Aralık ayında kongreden on milyonlarca dolar kaynak istediğini de yazdı. İstihbarat faaliyetlerini yürüten gizli evin, Bin Ladin'in öldürülmesi operasyonunda rol olmadığı ve baskınla birlikte "iş bittiği için" kapatıldığı da belirtildi.

Gazeteye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı yetkili, "CIA'in işi tespit etmek ve gerekeni yapmaktır. İstihbarat işi, olması gerektiği gibi tamamlandıktan sonra artık hedefi bitirme sırası ordunundur" ifadesini kullandı.

Amerikalı yetkililer, gazeteye Bin Ladin'in son dakikalarına ilişkin yeni detaylar da açıkladı. El Kaide liderinin, saklandığı evin üçüncü katındaki odasının kapısında Amerikalı askerler tarafından tespit edildiği, Bin Ladin'in hemen odasına geri döndüğü ve biri başından, biri de göğsünden olmak üzere iki kez vurulduğu belirtildi. Amerikan askerleri daha sonra odada bir AK-47 ve bir tabanca buldu. Operasyon hakkında bilgi veren bir yetkili, Bin Ladin'in odasına geri çekilmesinin "direndiği" yönünde algılandığını belirterek, "Neden odasına çekildiğini bilmiyorsunuz. Odasında ne yapacak? Silahını mı alacak? Üzerinde patlayıcı bulunan bir intihar yeleği mi giyecek?" dedi.

Saklanma ustası Ladin

Gazete, CIA'in gizli evinde görev yapan istihbaratçıların, bütün çabalara rağmen, baskından önce Bin Ladin'in bir fotoğrafını çekmeyi ya da sesini kaydetmeyi başaramadıklarını da yazdı. Bin Ladin'in yakalanmasında önemli rol oynayan eski bir üst düzey CIA yetkilisi, "saklanmadaki ustalığı ve disiplini" dolayısıyla El Kaide liderinin hakkını vermek gerektiğini kaydetti.

On yıl önce Bin Ladin'in, etrafında korumaları, birçok aracı bulunduğu ancak son dönemde bunların hepsinden vazgeçtiği belirtiliyor. Amerikalı yetkililere göre Bin Ladin, Abodabad'daki bir Pakistan askeri üssünün yakınında yerleşmeyi, hayatta kalmasına yardımcı olacağı gerekçesiyle tercih etmiş olabilir. Gazeteye konuşan Amerikalı yetkililer, El Kaide liderinin bulunduğu yerin, Pakistanlı askeri ve istihbarat yetkililerinin Bin Ladin'i bölgeye yerleştirerek koruduğu şüphesini ortaya çıkardığını ifade etti.

CIA yetkilileri, Bin Ladin'i izlemekle kullandıkları evde kaç kişinin görevli olduğunu gazeteye söylemedi. Ajanların, tespit edilmemek için olağanüstü tedbirli davrandıkları da belirtildi. Washington Post'a konuşan Amerikalı yetkili, Bin Ladin'in saklandığı üç katlı evin birçok farklı açıdan gözlenebilir olmasının, El Kaide liderinin en büyük hatası olduğunu kaydetti. Amerikan askerleri, Bin Ladin'in evine baskın düzenlediklerinde iki kurye dışında silahlı mücadeleyle karşılaşmadı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir