Çiçek, Meclis Başkanı

Çiçek üçüncü turda 322 oyla Meclis Başkanlığı'na seçildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamada Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, 322 oyla TBMM'nin 25. başkanı seçildi. Çiçek, teşekkür konuşmasında, bu kutsal mekanın çatışmanın değil çözümün merkezi olması gerektiğini vurguladı, yeni Anayasanın bu Meclis'in taahhüdü olduğunu söyledi.

Üçüncü tur oylamada Cemil Çiçek 322 oy, MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay 50 oy aldı, 3 oy ise geçersiz sayıldı.

Çiçek, Genel Kurulda yaptığı teşekkür konuşmasında, bu Meclis'in büyük bir meclis olduğunu, bu Meclis'in "gazi" Meclis olduğunu belirterek, "Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ilk Mecliste görev yapanlar bir taraftan istiklal mücadelesini yürütmüş, çalışmalarını sürdürmüş, inisiyatifi elden bırakmamış, öbür taraftan da milletimizin her türlü meselesini o şartlar altında yüce Mecliste konuşmuşlardır. O nedenle bu Meclis kahraman bir meclistir. En zor günlerde bile milletimizin ümit, güç kaynağı olmuştur. Yine bugün de olmalıdır" dedi.

Meclis'in milletin iradesinin tecelli ettiği kutsal bir mekan olduğuna dikkati çeken Çiçek, "Bize düşen öncelikli görev bu kahramanlara layık olmaktır. Bu kutsal mekanı çatışmanın merkezi değil çözümün merkezi yapmaktır. Vuruşmanın merkezi değil, uygarca konuşmanın merkezi yapmaktır" diye konuştu.

Çiçek, yeni anayasayı hazırlamanın da bu Meclis'in taahhüdü olduğunu söyledi.

İlk turda 302 ikinci turda 322 oy aldı

TBMM Başkanı seçiminin birinci oylamasında adaylardan Cemil Çiçek 302, Zelkif Kazdal 23, Tunca Toskay ise 50 oy aldı. AK Parti'li  Kazdal, adaylıktan çekildi. 

İkinci turda ise Çiçek 322 Toskay 52 oy aldı. Adaylardan hiçbiri seçilmek için gerekli 367 çoğunluğa ulaşılamadı, üçüncü oylama yapılacak.  TBMM Başkanlığı seçiminin birinci oylamasında, adaylarlardan hiçbiri seçilmek için gerekli olan 367 oyu alamadı.

Yemin etmeyenlerin adı okunmadı

Genel Kurulda, milletvekillerinin illerine göre adları okunurken, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya önder ile bağımsız İstanbul milletvekili Levent Tüzel dışında, yemin etmeyen milletvekillerinin adlarının okunmadığı görüldü.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Geçici Başkan Oktay Ekşi'nin oyunu kullanmayan milletvekili olup olmadığını sorması üzerine, oturduğu yerden kalkarak, Anayasa ve İçtüzük uyarınca kendilerinin de adlarının okunması gerektiğini belirtti. Başkan Ekşi, Genç'e, "Siz yemin etmediğinizden dolayı oy kullanamayacağınız için adınız okunmadı" dedi. 

Genç, ilk birleşime katıldığını, ancak "halkın oyuyla seçildiği halde cezaevinde tutuklu bulunan milletvekili arkadaşlarına" destek amacıyla yemin etmediğini ifade ederek, "TBMM İçtüzüğü, 'yemin etmeyen milletvekili yasama faaliyetine katılamaz, oy kullanamaz' demiyor. İsmimi okumak zorundasınız, oy kullanırım ya da kullanmam o benim bileceğim bir şey" dedi.          

AK Parti'li milletvekilleri Genç'e tepki gösterirken, Ekşi oylama işleminin tamamlandığın belirterek, çalışmalara devam edileceğini söyledi. Bu sırada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'lilerin tepkilerini elini kaldırarak önledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir