Çiçek orta yol arayışında

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığındaki heyet, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



ANKARA -  TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, liderler turu kapsamında, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ve  BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti. Ziyaretler sonrasında açıklama yapan Çiçek, uzlaşı havası 1 yıl sürse Türkiye bir çok sorunun aşabilir dedi.

Bu hava 1 yıl sürse yeter

Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun liderlerle yaptığı görüşmeleri değerlendirdi. Komisyon'un 12 milletvekiliyle bugüne kadar büyük çaba içinde çalıştığını belirten Çiçek, "Dışarıda tartışmalar oluyor, olacaktır. Komisyonu olabildiğince bu tartışmaların dışında tutarak, bize verilen görev doğrultusunda bu işi götürmeye çalıştık. Gerçekten uzlaşma içinde, bir çok kişinin başlangıçta yeteri kadar ummadığı tarzda Türkiye'nin her tarafında bu çalışmaları yapabildik. Uzlaşma Komisyonu'ndaki hava, öyle çok değil, Türkiye'ye 1 yıl egemen olsa, Türkiye bugün tartıştığı konuların önemli bir kısmını geride bırakabilecektir" dedi.

Komisyon'un çalışmalarının genel başkanlar tarafından takdirle karşılandığını ifade eden Çiçek, bir gazetecinin başkanlık sisteminin görüşmelerde gündeme gelip gelmediği sorusuna, "Hayır. Özel olarak şu veya bu konu tarzında gündeme gelmedi" karşılığını verdi. Yeni anayasa sürecinin safhalarını ve başlıklarını mümkün olduğu kadar basınla paylaştıklarını belirten Çiçek, yeni anayasanın 10 başlık altında yazımına başlandığını hatırlattı. Birinci başlığın, "temel hak ve özgürlükler" olduğuna işaret eden Çiçek, şöyle konuştu:

"Anayasa sadece temel hak ve özgürlükleri düzenleyen metinler değildir; önemli kısmı budur ama ondan sonra devlet organlarının görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen maddeler ve başkaca maddeler vardır. Devlet organları dediğimizde zaten yasama, yürütme, yargı geliyor. Bu konular tabiatıyla 'temel hak ve özgürlükler' bölümü yazıldıktan sonra ilgili bölüme gelindiğinde, her parti kendi yönünden bir değerlendirme yapacaktır. Ama bu tartışmaları değerlendirirken bir şeye dikkat etmemiz gerekiyor. Komisyonun içtüzüğü olarak ifade edebileceğimiz 15 maddede, çalışmaları yaparken nelere dikkat edeceğiz ve kararlar nasıl alınacak, oluşacak bunu orada yazdık. Bir konu elbette dışarıda tartışılacaktır. Bu tartışmalar kendi bağlamından koparılmadan tartışıldığında fayda da getirir. İşi bilerek tartışmak var. Tabiatıyla yasama organıyla ilgili bölüm yazılırken veya yürütme organıyla ilgili görev, yetki ve sorumluluklarını değerlendirirken, hangi modeli benimsiyorsanız ona göre şekillenecektir diğer yetki ve sorumluluklar.... Bu masa etrafında ister somut, ister başka konularda Anayasa içerisinde yer alması gereken ne kadar konu varsa, bunlar hepsi tartışılacak. Ama sonuçta görüş birliği içinde bu karar alınmış olacaktır. Eğer görüş birliği yoksa, zaten o konu tartışılmış olur. Ama sonuçta nede mutabık kaldıysanız, komisyonun çalışması olarak ortaya çıkmış olur. Özel olarak başkanlık sistemi tarzında, bu başlık altında bir konu konuşulmadı. Zaten Anayasanın içeriğiyle ilgili olarak bu ziyaretleri gerçekleştirmiyoruz. Amacımız; bilgilendirme, bundan sonraki süreçte desteklerini beklediğimizi ifade etmek ve konuyu pozitif olarak toplumun gündeminde tutmak, varsa bugüne kadarki çalışmalarla ilgili tavsiyelerini almaktır. Özel bir konu gündeme gelmedi."

"Tıkandığımızda bize yardımcı olacaklar"

Çiçek, liderlerin tavsiyelerinin ne olduğu sorusuna, 'Tavsiyeleri; bu sürece devam etmemiz gerektiğidir. Her genel başkan farklı tavsiyelerde bulundu. Bazılarının dediği, 'siz dışarıdaki tartışmalardan etkilenmeyin, kendi işinizi yapın.' Bu tavsiyedir. Bu sürecin tarihi önemini vurgulamış oldular. Bu bir tavsiyedir. Bundan sonra desteklerini sürdürecekler. Tıkandığımızda bize yardımcı olacaklar. Bu konulardaki düşünce ve kanaatlerini ifade etmiş oldular" dedi. Bir gazetecinin, 4 siyasi parti genel başkanın ortak tavsiyesinin ne olduğu sorusuna Çiçek, "Komisyonun çalışmalarına devam etmesi, önemli olduğu ve yeni anayasa konusunda görüş birliği, 19 Ekim'e nazaran daha kuvvetli şekilde vardıkları ortak noktadır. Diğerleri onun altında şekilleniyor" karşılığını verdi.

"Uzlaşma baştan sona devam edecektir"

Çiçek, "Ortaya çıkan metnin Genel Kurul'da değişmemesi konusunda bir mesaj aldınız mı?" sorusunu yanıtlarken, şunları kaydetti: "Bizim yaptığımız 15 maddelik içtüzük belgesi, bu sürecin baştan sona kadar karşılıyor. Madem ki uzlaşma var, 'şu güne var, bundan sonra yok', bu Komisyonun hareket tarzı değildir. Baştan sona uzlaşma devam edecektir. Uzlaşma yoksa o zaman bu süreç zaten farklı bir noktaya taşınır. Biz şu ana kadar çalışmalarımızı daha önce belirlenen usul çerçevesinde götürüyoruz. Ben de buna azami ölçüde dikkat ediyorum. Komisyon ne karar alıyorsa, ben onun gereğini yapıyorum. Ben Komisyonun 5. ayağı değilim. Komisyonun 4 ayağı var. Her biri siyasi partimiz. Ben sadece Komisyonun çalışmalarını koordine etmek, taleplerini karşılamak, kolaylaştırıcı iş ve işlemler varsa, o desteği, katkıyı vermek noktasında görev yapıyorum. Şu ana kadar açıkladığımız konularda arkadaşlarımız, partilerinin görüşleri doğrultusunda bir mutabakat içinde işi götürüyorlar. Bu 12 arkadaşımız, tesadüfen bir araya gelmiş kişiler değil, partilerini temsilen bir arada görev yapıyorlar. Bir şey söyleniyorsa, onun arkasında parti iradesi vardır. Zaten bir taslak metin ortaya çıktığında, onu partiler de kendi organlarında görüşecek. 'Evet' dediğinde artık Genel Kurul iradesinde bir sıkıntı ollması düşünülemez. İnşallah, umut ederiz ki en kısa sürede o dediğiniz noktaya geliriz. İkinci kısım, en belirleyici kısımdır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir