Çiçek: ”Yargısal faaliyete karışmayız”

Bakanlar Kurulu toplantısı ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, 'Balyoz Planı' davasını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Balyoz Planı" davası kapsamındaki son tutuklamaların Bakanlar Kurulu gündemine gelmediğini söyledi. Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında gazetecilerin  sorularını yanıtladı.

Balyoz davası

Çiçek, Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.Bakanlar Kurulu'nun gündeminde kanun tasarılarının olduğunu, ancak Meclis'in çalışma takvimini dikkate alarak mecbur kalmadıkça kanun tasarısı sevk etmeyeceklerini belirten Çiçek, ''Görüştüğümüz bazı kanun tasarıları var. Ancak bununla ilgili  şu anda açıklama yapmaya gerek görmüyoruz. Gündemde yeteri kadar görüşülecek kanun tasarısı olduğu için. AB ile ilgili Sayın Egemen Bağış'ın yaptığı açıklamalar var'' dedi.

Bakan Çiçek, bir gazetecinin, ''Balyoz davasıyla ilgili, savunma avukatlarının çekilebileceği ifade ediliyor. Bu ne anlama geliyor, siz nasıl yorumluyorsunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:''Konunun önemini şahsen kabul ederim, gerçekten önemli bir gelişmedir. Ancak sizin de sorunuzun içinde söylediğiniz gibi bu yargısal faaliyettir. Dolayısıyla yargısal faaliyet, toplumun gündeminde olması, tartışılıyor olması, hükümetin de gündeminde de olacağı anlamına gelmez.Yapılabilecek iş, bu karara karşı bir başka mahkemede tutukluluğa itirazdır. Biz, bu yargısal faaliyetin tümüyle dışındayız."

            

Erdoğan'la Koşaner görüştü

Bakan Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile yaptığı görüşmeyle ilgili olarak

''Genelkurmay Başkanımız, Başbakanımız ile görüştü. Bu doğrudur. Zaten kapalı bir görüşme de değildir bu görüşme. Tabiatıyla bir Genelkurmay Başkanı ile ülkenin Başbakanının görüşmesi, varsa bir kısım talepleri, beklentileri bu konuyla ilgili veya başka konularla ilgili bunun görüşülmesi kadar tabii bir şey yoktur. Ama içeriği ile ilgili de burada bir görüşme yapılmamıştır.

            

HSYK açıklama yapsın uygun görüyorsa

''Balyoz tutuklamaları kapsamında  dava süreci devam ederken hakimlerin değiştiği ve tutuklamaların özellikle hakimlerin değişmesinin ardından gerçekleşmesine dikkati çektiler. Bununla ilgili bir değerlendirmeniz olacak mı?'' sorusunu ise Çiçek, şöyle yanıtladı:

"HSYK bir açıklama yapmalıdır, bu konu eğer kamuoyunda tartışılıyorsa... Ama bildiğim bir şey var, başkanlıkları değişen mahkemelerle ilgili olarak ifade değil de mahkeme başkanları zannediyorum oybirliği ile değişti. Burada çoğulcu bir yapı var. Danıştay'dan gelen var, Yargıtay'dan gelen var, ilk derece mahkemelerinden gelen var. Demek ki orada hakikaten oy birliği ile çıktığına göre 20-22 kişilik kurulda, o tarih itibari ile henüz daireler de oluşmamıştı bildiğim kadarıyla. Eğer bir konu oybirliği ile karara bağlanıyorsa çok farklı yerlerden gelenler açısından ortada değişmeyi gerektirecek bir durum var demektir. Onu herhalde HSYK kamuoyunda böyle bir tereddüt varsa bu davalarla ilgili olarak onu ortadan kaldırmak da

onların görevidir. HSYK bir açıklama yapsın uygun görüyorsa.''     

Bu konularda ilginizi çekebilir