Çiçek'ten fezleke açıklaması

TBMM Başkanı Çiçek, bakanların hakkındaki fezlekelerin TBMM'de okunmadan vekillere açılmaması kanaati olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yolsuzluk iddialarıyla başlatılan soruşturma kapsamında dört eski bakan hakkında hazırlanan fezlekelere dair incelemelerin devam ettiğini ancak bunların TBMM'de okunmadan milletvekillerine açılmaması kanaati bulunduğunu söyledi.

Yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla başlatılan 17 Aralık soruşturması kapsamında İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar, AB eski Bakanı Egemen Bağış ve Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan hakkında hazırlanan fezlekeler 28 Şubat Cuma günü TBMM'ye ulaştı.

Muhalefet partileri, fezlekelerin Meclis'e ulaşmasının hemen ardından evrak kaydı yaptırılmadığı ve Genel Kurul'da okunamadan TBMM'nin tatile girmesi gerekçeleriyle başta hükümet olmak üzere TBMM Başkanı Çiçek'i eleştirmişti. TBMM'nin Nisan ayı başında yeniden çalışmalarına başlaması bekleniyor.

Fezlekeler konusunda Reuters'ın sorularını yanıtlayan Çiçek, 11 klasör büyüklüğündeki fezlekelerin 28 Şubat saat 17.00'de doğrudan kendisine ulaştığını, hukukçulara acele inceleme talimatı verdiğini belirtti.

Bakanlar hakkında Meclis soruşturması açılmasının yasama değil, adli faaliyet olduğunu vurgulayan Çiçek, fezlekelerin aslen 27 klasör olduğu, ancak ayıklanarak 11 klasöre düşürüldüğü yönündeki muhalefetin eleştirileri konusunda, "Soruşturmada ilgili bakanlarla beraber suç işlediği iddia edilen kişilerin soruşturmasını Meclis yapamaz. Kısa süre önce bize gelen dosyalarda üçüncü şahıslarla ilgili klasörler de gönderildi. Buna meydan vermemek lazım" dedi.

Bakanlar ile ilgili soruşturma başlamasının 55 milletvekilinin önerge vermesi ile başlayabileceğini söyleyen Çiçek, önerge verebilmek için illa fezlekenin gelmesi gerekmediğini, en son 7 Mayıs 2013'te Van depremi ile ilgili olarak Beşir Atalay hakkında önerge verildiğini kaydetti.

CHP milletvekillerinin fezlekeler Genel Kurul'da okunmadan kendilerine açılması yönündeki taleplerini değerlendirmekte olduklarını söyleyen Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugüne kadar olmayan bir durum bu. Şimdiye kadar birçok dosya gelmiş ama kimse böyle bir
talepte bulunmamış. Bizim Kanunlar Dairesi'ndeki arkadaşlarımızın genel kanaati, 'Genel Kurul'un bilgisine sunulana kadar bu dosyalar inceleme konusu yapılamaz' yönünde. Ama ben bununla yetinmedim. İki anayasa hukukçusu ile konuştum, ceza usulü hukukçusu ile de konuşacağım. Halen araştırma yapıyoruz. Bir-iki gün içinde karara varırız. Bu bir emsal olacak. Ben de burada olduğum sürece hukuka uygun emsal koymaya çalışıyorum."

Çiçek, fezlekelerin Genel Kurul'da okunarak vekillere açılması için ayrı bir oda ayıracaklarını,soruşturmanın gizliliği sebebiyle inceleme yapan milletvekillerinin fezlekelerden kopya almasının yasak olduğunu ancak not alabileceklerini, ancak bu notları da kamuoyu ile paylaşamayacaklarını bildirdi.