Çiçekçilerde 'Sevgililer Günü' heyecanı

Dükkanlarına en güzel çiçekleri almak için yarışan İzmirli çiçekçiler, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde 3 milyonun üzerinde kırmızı gülün satılmasını bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR -  İzmirli çiçekçiler, çiçek mezatlarında 14 Şubat Sevgililer Günü'ne hazırlanıyor. Dükkanlarına en güzel çiçekleri almak için yarışan çiçekçiler, Sevgililer Günü'nde 3 milyonun üzerinde kırmızı gülün satılmasını bekliyor. 

Türkiye'nin çiçek üretiminin yüzde 60'ını karşılayan ve yılda 40 milyon karanfil ihracatı yapan İzmir'in Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, Sevgililer Günü hazırlıklarını anlattı.

Kazım Kış, havaların çiçek üretimi için çok elverişli olduğunu belirterek, "Gülde üretim çok fazla ve kaliteli oldu. Bölgemizde gül konusunda sıkıntı yaşamayacağız. Fiyatlar hemen hemen geçen senenin fiyatlarıyla aynı olacak, fiyatlarda çok ciddi bir artış olmayacak" dedi.

Çiçekçi dükkanlarında Sevgililer Günü hazırlıklarının başladığını kaydeden Kış, Sevgililer Günü'nde en fazla talebin kırmızı güle olduğunu, bunun dışında en çok karanfil, orkide ve lalenin satıldığını söyledi.  

"Zam olmayacak" 

Havaların üretime elverişli gitmesi nedeniyle gülde üretimin fazla ve kaliteli olduğunu ifade eden Kış, "Bölgemizde gül konusunda sıkıntı yaşamayacağız. Fiyatlar hemen hemen geçen senenin fiyatlarıyla aynı olacak. Çok ciddi talep var. Fiyatlar, gülün kalitesine göre tanesi 5-7,5-10 lira olacak, en kaliteli gül 15 lira olabilir" diye konuştu.

İzmir'de insanların çiçek alma alışkanlığının fazla olduğunu dile getiren Kış, sadece İzmir'de 3 milyonun üzerinde gül satışı olacağını tahmin ettiklerini kaydederek, şunları söyledi:

"Yerli üretimimizle bu 3 milyonu karşılayabiliriz ama Çiçekçiler Odası olarak ithal edilen güllerin yollarda olduğunu biliyoruz. Bunlar da piyasaya dahil olunca hem fiyat çok yükselmeyecek hem de talebi rahatça karşılayabileceğiz. İthal güller, Hollanda, Kenya, Uganda, Ekvador ve Kolombiya'dan geliyor. Ekvador, dünyanın en kaliteli güllerini üreten ülkedir. Ancak bizim yerli üreticilerimiz arasında ithal kalitesinde gül üretenler de var. Bizim tercihimiz yerli gül kullanmak ve üreticimizi desteklemek."

Bu konularda ilginizi çekebilir