Çifte Başkent Eskişehir'e 23 Mart'ta görkemli açılış
Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti kimlikleriyle 'çifte başkent' unvanı olan Eskişehir'de, 23 Mart açılış günü olacak.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Dilek TOP
ESKİŞEHİR - Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB) ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti programları kapsamında düzenlenecek açılış etkinliği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 23 Mart 2013 tarihinde Eskişehir Atatürk Stadyumu'nda yapılacak. Saat 20.00'da başlayacak olan programı, Türk Dünyasından ve ülkemizden çok sayıda devlet adamı ve misafir izleyecek.
Yaklaşık 20 bin kişinin katılım sağlayacağı açılış hakkında bilgi veren TDKB Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir "Açılış töreni olimpiyat havasında ve müzikal tadında olacak. Tören, sahanın her tarafını dolduran 3 boyutlu büyük materyallerle, ileri görüntü tekniği kullanılarak, dans ve diğer sanat faaliyetlerini icra eden 600'e yakın sanatçının katılımı ile gerçekleşecek. Birçok kanal tarafından canlı olarak yayınlanacak, görkemli bir açılış yapacağız" dedi. Pek çok etkinlikle Eskişehir'i hazırlayacaklarını söyleyen Koçdemir, kamu spotları, reklam filmleri, şehrin giydirilmesi, dijital aydınlatmalarını bu hafta içinde başlayacaklarını dile getirdi.
Etkinlikler Aralık ayına kadar devam edecek
Kültür Başkentliği çerçevesindeki etkinliklerin dönemsel olacağını ve bu dönemlerde yoğunlaşacağını hatırlatan Koçdemir, "Aynı zamanda UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentiyiz ve Türkçe Konuşan Ülkeler UNESCO Milli Komisyonlarının müşterek bir birliği var. O birliktelikte 2013 yılı için gündeme getirilecek, gündemde tutulacak ve Birleşmiş Milletlere sunulacak iki konudan birisi Nasreddin Hoca, diğeri de Köroğlu olarak tespit edildi. Nisan ayında Köroğlu ile ilgili UNESCO ile faaliyetlerimiz olacak" dedi.
Uluslar arası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası kutlamalarının da bu yıl Türk Dünyası Kültür Başkentliği ile birlikte yapılacağını ifade eden Koçdemir, sözlerine şunları ekledi;
"7-20 Mayıs döneminde çocuk şenliği yapacağız. Müşterek Türk Dünyası çocuk oyunları, çocukların ortaya koyduğu kültür sanat faaliyetlerini Eskişehir'de buluşturacağız. Ramazan ayında da etkinliklerin devam edecek. Haziran ayında Nasreddin Hoca'yı anacağız, 28 Ağustos ve 2 Eylül arasında Zafer Bayramı, Eskişehir'in kurtuluşu ile beraber yoğun bir etkinlik haftamız olacak. Bu sene Cumhuriyet'in 90. yılı ve 29 Ekim haftasında da bilimsel çalışmaların sonuçlarının ortaya konduğu, aynı zamanda tarihimizi ve kahramanlıklarımızı ön plana çıkaracak etkinlikler olacak. Kasım ayı sonu ve Aralık ayı başında da yine açık havada yoğun katılımlı bir törenle kapanış yapacağız."
Bu yılın Türkiye için bir fırsat olduğunu ve iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Koçdemir, "Türk Kültür Mirasının, ilimiz dışında hatta Türkiye dışında olan kısmı ile tanışma, içselleştirme ve katkıda bulunma vaktidir. Bu yıl Eskişehir'de biz hem kültür mirasımızla, atalarımızla tanış olacağız, hem de büyük Türk coğrafyasında yaşayan kardeşlerimizle tanış olacağız. Bu yolla karşılıklı yeni ekonomik potansiyeller keşfedilecek, yen, kültürel birliktelikler ortaya çıkacaktır. Bu yıl geride kaldığında Türkiye'ye ve Eskişehir'e yakışan bir programı arkamızda bırakmış olmayı hedefliyoruz" diye ekledi.