”Çifte Vergilendirmeyi Önleme ilişkilere ivme katacak”
Hisarcıklıoğlu, Bosna Hersek makamlarınca onaylanması durumunda Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasının önemine dikkat çekti
İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasının Bosna Hersek makamlarınca onaylanıp yürürlüğe girmesinin, ikili ekonomik ilişkilere ivme katacağını ve karşılıklı yatırımları artıracağını kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, DEİK tarafından İstanbul'da düzenlenen Türk-Bosna Hersek İş Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, konseyin 1995 yılında Dayton anlaşması imzalanmadan faaliyete geçtiğini hatırlatırken, hep birlikte daha fazla ticaret ve yatırım yaparak bölgeyi "refah ve barış adresi" yapmaya hazır olduklarını vurguladı.
26-28 Kasım 2008 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirmeyi planladıkları Balkan Ekonomi Zirvesi'ne Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Slobodan Puhalac ile Bosna Hersek Dış Ticaret Odasının etkin katılımını beklediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Balkan Odalar Birliği Başkanı olarak ifade etmek istiyorum ki; Balkanlar'da ve Doğu Avrupa'da barış ve istikrarın tesisi, Türk özel sektörü için stratejik bir amaçtır. Bu çerçevede Balkanlar'da barışın ve yakalanan istikrar ortamının korunması için Bosna Hersek'in AB üyeliğini yürekten destekliyoruz" diye konuştu.
Bosna Hersek'in Dünya Ticaret Örgütündeki gözlemci üyeliğinin en kısa sürede daimi üyeliğe dönüşmesini beklediklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörü olarak Bosna Hersek'te daha fazla yatırım yapmaya hazır olduklarını vurguladı.
"50 kadar Türk firmasının 65 milyon euroluk yatırımı bulunuyor"
Rifat Hisarcıklıoğlu, Balkanlar'da halen 15 bin Türk firmasının faaliyet gösterdiğini, Bosna Hersek'te ise yaklaşık 50 kadar Türk firmasının 65 milyon euroluk yatırımı bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Türk özel sektörü olarak Bosna Hersek sanayinin altyapısını modernize ederek dünya piyasalarında rekabet edebilir hale getirmeye hazır olduğumuzu huzurlarınızda ifade ediyorum. Ancak Türk iş adamının Bosna Hersek'e yatırım yapmasının önündeki en büyük engel Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasının henüz yürürlüğe girmemiş olmasıdır. Ancak biraz önce sayın cumhurbaşkanımdan (Haris Silajdziç) anlaşmanın onaylandığı müjdesini aldık. Bu anlaşma yürürlüğe girmediği için halen yatırımcının kar transferinden yüzde 15 oranında vergi alınmaktadır ve yatırımcıyı daha fazla yatırım yapmaktan alıkoymaktadır. Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın bir an önce Bosna Hersek makamlarınca onaylanıp yürürlüğe girmesi, ikili ekonomik ilişkilerimize ivme katacak ve karşılıklı yatırımları artıracaktır."
Bosna Hersek KOBİ'lerinin verimliğinin ve rekabet gücünün artması için Türkiye'de başarıyla uygulanan modeller için TOBB olarak bilgi paylaşımına hazır olduklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dünyanın en kaliteli turizm endüstrilerinden birine sahip olduğunu, Bosna Hersek'in turizmde de tekrar eski canlılığına geri dönmesini arzu ettiklerini söyledi.
Türk müteahhitlik firmalarının Bosna Hersek'te bugüne kadar onarım çalışmalarına yönelik 20 milyon dolarlık iş üstlendiklerini ve Mostar köprüsünün yeniden inşasını yaptıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, hızla gelişen ekonomisinin gerektirdiği altyapının inşası, mevcut altyapının modernizasyonu ve artan konut ihtiyacına cevap vermek için Bosna Hersek piyasasında daha fazla iş yapmak istediklerini aktardı.
Ziraat Bankasının 19 şube ve ofisiyle Bosna Hersek'te faaliyet göstermesinin ikili ticari ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Bosna Hersek'te faaliyet gösteren Türk ilaç firmalarının ise mevzuatın karışık olması ve eşik rekabet koşullarının sağlanamaması nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadığını kaydetti.