Cihaner için tahliye talebine ikinci kez ret

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Cihaner'in avukatlarının tahliye talebini reddetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERZURUM - Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in avukatlarının tahliye talebi reddedildi.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan'ın tahliye talebinin, kuvvetli suç şüphesinin varlığı, mevcut delil durumu ve delillerin karartılma şüphesi bulunması gerekçesiyle reddedildiği kaydedildi.

Turgut Kazan'ın tahliye talebi üzerine, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yaptığı inceleme sonucunda talebi reddeden mahkeme tarafından verilen kararın gerekçesinde, şu ifadeler yer aldı:

"Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı CMK 250. maddesiyle yetkili Cumhuriyet Başsavcılığının 23.02.2010 tarih ve 2010/329 Sayılı yazısı ekindeki şüpheli İlhan Cihaner'in Vekili Avukat Turgut Kazan, 22.02.2010 tarihli dilekçeyle müvekkilinin tahliyesini talep etmiş olup, CMK 250. maddesiyle Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Taner Aksakal'ın (şüpheli aleyhine olan deliller büyük çoğunlukla toplanmış ve sabit ikametgah sahibi olması nedeniyle yurt dışına çıkma yasağı konularak tahliyesine karar verilmesi talep ve mutala olunur) şeklinde yazılı görüşü doğrultusunda, mahkememize gönderilen 2010/329 sayılı soruşturma dosyası, okunup incelendi.

Şüpheli İlhan Cihaner'in üzerine atılı suçun niteliği, CMK 100/3 maddesindeki suçlara yönelik olması, kuvvetli suç şüphesinin varlığı, mevcut delil durumu, tutuklu kaldığı süre, delileri karartma şüphesi bulunması nazara alınarak CMK 100/1, 2, 3. maddeleri ve CMK'nın 251/2. maddesi uyarınca şüpheli vekilinin tahliye talebinin reddine, şüphelinin tutukluluk halinin devamına, soruşturma dosyasını Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına tevdiine, kararın bir örneğinin Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla şüpheli vekiline ve Cumhuriyet Başsavcılığına tebliğine, soruşturma dosyası üzerinde yapılan inceleme sonucunda talebe aykırı 7 gün içerisinde 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına itiraz yolu açık olmak üzere karar verildi"

Sekman: Karara karşı itirazda bulunacağız

Cihaner'in avukatlarından Hamit Sekman da gazetecilere yaptığı açıklamada, müvekkilinin tahliyesine ilişkin taleplerinin mahkeme tarafından reddedildiğini belirterek, "Bu karara karşı Diyarbakır Özel Yetkili Mahkemesi'ne itirazda bulunacağız" dedi.

Sekman, şunları söyledi:

"Müvekkilimizin tutuklanmasına ilişkin nedenlerin ortadan kalkmadığı, CMK 100/3. maddesinin koşullarının devam ettiği, delilerin karartılma ihtimali, şüphelinin kaçma ihtimalinin bulunması gibi genel gerekçelerle tahliye talebimiz reddedilmiştir. Üzgünüz. Tabi biz bu karara da itiraz edeceğiz. Kararı yanlış buluyoruz"

Sekman, ayrıca şu anda el konulan delillerin de açıldığını ifade ederek, "Diğer avukat arkadaşımız da şu anda delillerin açılmasına refakat ediyor" diye konuştu.

Adalet Bakanlığı'nın açıklaması

Bu arada Adalet Bakanlığı, 'Bakan Sadullah Ergin'in avukatlık yaptığı dönemde İlhan Cihaner'in yürüttüğü bir soruşturmada avukatlık yaptığı, kendisiyle karşı karşıya geldiği ve aralarında husumet olduğu iddiasının tümüyle gerçek dışı olduğunu' belirtti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, dün bir televizyon kanalının ana haber bülteninde MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural tarafından, 'Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in avukatlık yaptığı dönemde bir soruşturmayla ilgili olarak o tarihte Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde savcı olarak görev yapan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ile karşı karşıya geldiği ve aralarında bir husumet olduğu' yönünde asılsız bir iddianın gündeme getirildiği belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"16 Mart 1994 ile 4 Ağustos 1997 tarihleri arasında Reyhanlı'da görev yapan Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner, 4 Ağustos 1997'de İdil Cumhuriyet Savcılığına atanmıştır. Bu süreçte Antakya'da avukatlık yapan Sadullah Ergin'in soruşturmayla hiçbir ilgisi olmadığı gibi Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner ile de karşılaşmamıştır.

İlhan Cihaner'in Reyhanlı'dan ayrılmasından yaklaşık 1.5 yıl sonra Antakya'da avukatlık yapan Hüseyin Dilmeç, 18 Şubat 1999 tarihinde söz konusu davada sanıkların vekaletini alarak bir duruşmaya katılmıştır. Avukatlık bürolarında vekaletnameler genellikle ortak çalışan avukatların adına toplu olarak düzenlendiği için Sadullah Ergin'in ismi de 1999 yılında vekalet verilen avukatlar arasında yer almıştır.

Açıkça görüldüğü gibi Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in avukatlık yaptığı dönemde İlhan Cihaner'in yürüttüğü bir soruşturmada avukatlık yaptığı, kendisiyle karşı karşıya geldiği ve aralarında husumet olduğu iddiası tümüyle gerçek dışıdır"

 

Bu konularda ilginizi çekebilir