Çıkış stratejisi peyderpey uygulanacak

Yılmaz, stratejiyi 'normalleştirme' olarak değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bugün açıklanan Merkez Bankası Para politikası çıkış stratejilerinin peyderpey uygulamaya konulacağını söyledi.

Yılmaz, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi bankaların genel müdürlerinin de aralarında bulunduğu katılımcılara bir sunum gerçekleştirdi.

Basına kapalı süren toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, stratejilerin peyderpey uygulamaya konulacağını söyledi.

TBB Başkanı Ersin Özince de Merkez Bankası Başkanının yaptığı sunumun açıklanan stratejilerin aynısı olduğunu belirterek, "Bizim inancımız şu, Merkez Bankamız son derece emin ve güvenli bir şekilde çıkış stratejisini de yine tarta tarta, piyasaların dengelerini de gözeterek, bugüne kadar olduğu gibi herhangi bir konuda sıkıntıya meydan vermemeyi sağlayarak izleyecek" diye konuştu.

Çıkış Stratejisi açıklandı: Faiz politikasında değişiklik yok

Bir gazetecinin, "Bu açıklamalar sizi tatmin etti mi?" sorusunu Özince, şöyle yanıtladı:

"Kişisel olarak zaten ben bu konudan özel bir detay açıklamasına ihtiyaç duyanlardan değildim. Böyle bir toplantıyı dahi, Merkez Bankamız kendileri bazı sorular üzerine, çeşitli yatırımcılara veyahut da soruyu soran taraflara bazı açıklama yaptıkları için, umuma da bir açıklama yapmayı arzu etmişler. Biz zaten politikaları gözlüyoruz ve onlara göre adımlarımızı atıyoruz. Merkez Bankasının uygulamalarını anlamıyor değiliz. Herhangi bir şekilde sürpriz de bekliyor değiliz. İstikrar için de, sürecek diye tahmin ediyorum. Ani hareketler olmayacak."

Özince, munzam karşılıkların önümüzdeki dönemde artırılabileceğinden bahsediliyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine de şöyle konuştu:

"Munzam karşılıklar bütün dünyada Merkez Bankalarının kullandığı araçlardan bir tanesi. Her ülkenin para otoritesi nasıl kullanıyorsa, bizimki de öyle kullanacak. Artırılacak deyince, siz zannetmeyin ki, öyle çok olağanüstü şeyler gerçekleşecek. Netice itibariyle bizim de arzumuz şu; Türkiye'yi, İstanbul'u bir finans merkezi olarak daha liberal bir ortamda görmek istiyoruz. Benzer ülkelerle eşit uygulamalar arzu ederiz ama tabii ki Türkiye'nin politikaları onun öncesinde geliyor."

Bir gazetecinin faiz artışına ilişkin beklentisini sorması üzerine Özince, faizlerin düştüğü süratle ve miktarda çıkmayacağını kaydetti.

Artık Türkiye'de enflasyonun da reel faizin de göreceli olarak makul seviyede olacağını ifade eden Özince, "Benim şahsi kanaatim, faiz oranlarının bir miktar daha Türk tasarruf sahibini yurt dışına sevk etmeyecek seviyelerde olması lazım" dedi.

Toplantı sırasında strateji uygulamalarının zamanlamasıyla ilgili bir açıklama yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine Özince, şunları kaydetti:

"Hayır, ama bunları zaten hissediyoruz. Bir takım şeylerin değiştiğini biz de kendi işlerimizde yavaş yavaş görüyoruz. Sorunlu kredi artışı artık pek yok. Taze kredi talebinde ufak tefek canlanmalar var. Ama bunları her sektöre, her yöreye yaymak mümkün değil. Biz çok daha ciddi büyüme oranlarını hedeflemeliyiz. Ama bunu yaparken de, ekonomideki dengeleri asla riske etmemeliyiz. Bu konuların ülkemizin genel menfaatleri açısından değerlendirilmesi gerekir. Kimimize yetmiyor bazen, izlenen politikalar ama unutmamamız lazım ki, Türkiye hala kredibilitesi ne yazık ki yatırım yapılabilir ülke seviyesinde olmayan bir ülke."

Özen: Munzam karşılıkları sıfıra inmeli

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise toplantı sırasında krize girişte Merkez Bankasının aldığı tedbirlerin tekrar üzerinden geçildiğini belirterek, "Tabii ki krizin etkileri azalıyor. Krizden çıkışta para politikası olarak neler yapmamız gerektiği konusunda çok somut adımlardan bahsetti Sayın Durmuş Yılmaz" diye konuştu.

Munzam karşılıklarının artırılması konusunda da Özen, "Böyle bir şey var ama şunu da söyleyeyim; biz kredi maliyetlerinin daha da ucuzlaması açısından İstanbul eğer finans merkezi olacaksa munzam karşılıkların sıfıra doğru gitmesi lazım" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir