Cilvegözü'nde x-ray cihazı devrede

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

HATAY - Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamanın ardından, artırılan güvenlik önlemleri kapsamında tampon bölgede 3 aşamalı kontrol sistemi oluşturuldu.
 
14 kişinin hayatını kaybettiği ve 25 kişinin yaralandığı patlamanın ardından Cilvegözü Sınır Kapısı'nın Suriye tarafında kalan tampon bölgede güvenlik tedbirleri artırıldı.
 
Bölgede oluşturulan 3 aşamalı kontrol sistemiyle Suriye tarafından gelen araçlar ve yayalar, sınır kapısına gelmeden önce 3 güvenlik noktasından geçiyor.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından gönderilen mobil x-ray cihazı, bu kapsamda tampon bölgede devreye alındı. 
 
Türkiye'ye girecek araçlar ilk olarak tampon bölgede durdurularak içindeki şahıslar aranıyor. Daha sonra araçların plakaları sisteme kaydedildikten sonra araçlar, patlamanın olduğu noktanın yaklaşık 1,5 kilometre ilerisinde konuşlandırılan x-ray cihazı ile taranıyor.
 
Bu aşamada şüpheli bulunan araçlar güvenli bir bölgeye alınarak İstanbul Gümrük Müsteşarlığı tarafından gönderilen patlayıcı ve mühimmat uzmanı dedektör köpek tarafından aranıyor.
 
Sonraki aşamada ise sınırda görevli askerler tarafından sivillerin üst araması yapılarak,  araçlardaki eşyalara titizlikle bakılıyor. 
 
Son noktada ise Gümrük Muhafaza Müdürlüğü memurlarının, pasaport ve ruhsat kontrolü yapmasının ardından araç ve yayaların Türkiye'ye girişlerine izin veriliyor. 
 
Yaya olarak Türkiye'ye geçen siviller, tampon bölgede bekleyen Reyhanlı Belediyesi'ne ait bir otobüsle sınır kapısına getiriliyor.
 
Yetkililer, güvenlik önlemlerinin aynı şekilde gece ve gündüz süreceğini belirtiyor.