Çin ile Rusya 15 anlaşma imzaladı

İmzalanan anlaşmalar ekonomi, teknoloji, enerji ve altyapı konularını içeriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Rusya'nın Vladivostok kentinde hafta sonunda Pekin ile Moskova arasında, toplam değeri 1,6 milyar doları bulan 15 anlaşma imzalandı.

China Daily gazetesinin haberinde, anlaşmaların Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Şi Cinping'in Rusya ziyareti sırasında imzalandığı kaydedildi. Yerel hükümetler ile iş kuruluşları arasında imzalanan anlaşmalar ekonomi, teknoloji, enerji ve altyapı konularını içeriyor.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in davetlisi olarak bu ülkeye giden Şi'nin, bugün Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Başbakan Putin ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Görüşmelerde esas olarak iki ülke arasındaki askeri işbirliği ile İran nükleer krizinin ele alınacağını ifade eden uzmanlar, enerji alanındaki işbirliğiyle ilgili anlaşmalar da imzalanacağını belirtti. Görüşmelerde Afganistan'daki durum da ele alınacak.

İki ülke arasında daha önce Rusya'nın Skovorodino kentinden Çin'in kuzeydoğusundaki Daçing'e uzanan 1030 kilometre uzunluğunda boru hattı inşa edilmesi için anlaşmaya varılmıştı. Bu yılın sonlarında hizmete girmesi beklenen boru hattı üzerinden Rusya, 2011 ile 2030 yılları arasında Çin'e yılda 15 milyon ton petrol aktaracak.

Rusya ile en büyük ticaret ortağı Çin arasındaki ticaret hacmi, 2008'de 58,8 milyar doları bulmuştu, ancak küresel kriz nedeniyle geçen yıl ikili ticaret hacmi üçte bir oranında azalmıştı.

Şi Cinping'in heyetinde bulunan Çin Ticaret Bakanı Yardımcısı Gao Huçeng, Çin-Rusya ticaretinin ocak ve şubat aylarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 arttığını belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir