Çin teknolojide ABD'nin ensesinde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet COŞKUNAYDIN
ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Teknolojide uzun yıllardan bu yana dünya lideri olan Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD), bu tahtını kaybetme endişesi sardı. ABD,'nin teknoloji alanındaki, özellikle askeri anlamda en korktuğu rakipleri Rusya ve son yılların parlayan yıldızı Çin Halk Cumhuriyeti. Amerikalı yetkililer başta uzay yarışı olmak üzere, askeri uçakların teknolojik atılımlarında da Çin'in son dönemlerde yaptığı atılımları ilgi ve endişe ile izlediklerini ve bu üstünlüğü, Çin'e kaptırmamak için çağrıda bulundukları dikkat çekiyor.

Bu konuda yaptığı bir açıklamada ABD Savunma Bakanı 1. Yardmıcı Robert Work, ' ABD ve NATO, Rusya ile Çin'in askeri ve teknolojik alandaki gelişmesini yakından ilgi, endişe ile izlerken, Washington, bu alandaki üstünlüğünü kaybetme, tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir' diye konuşmuştu.

ABD'yi silah ve teknoloji alanında en çok endişelendiren gelişmelerin başında ise Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin, nükleer ve füze sistemlerinin geliştirilmesi, uzay, elektronik ve siber saldırı konularındaki yaptığı atılımlar geliyor.

1961 yılına kadar, Sovyetler Birliği, teknoloji ve bilim alanında ABD'nin daha ilerisindeydi. Bu dönemde Başkan Kennedy'nin başlattığı atılımla, 1968 yılında, ABD ile Sovyetler Birliği, teknoloji yarışında baş başa gelmişlerdi. Son 25 yıldan bu yana ise Amerika Birleşik Devletleri, askeri ve teknoloji alanında, tüm Dünya'da kayıtsız ve şartsız, aynı zamanda da rakipsiz olarak üstünlüğünü sürdürüyor. ABD askeri ve teknolojik gelişme yarışını özellikle, her hangi bir saldırıdan korunmak amacıyla sürdürdüğünü, dünya kamu oyuna sunarken, Başkan Obama, özellikle Çin Halk Cumhuriyeti yetkililerinden siber saldırılar konusunda, işbirliği istiyor. Geçtiğimiz yıl, beş Çinli silahlı kuvvetler mensubunun, Amerikan askeri sırlarını çalmaya yönelik girişimleri, Obama'yı bu konuda, tedbir almaya iten unsurların başında geliyor.

Bütün bu gelişmelerin yanında, Rusya'nın son yıllardaki askeri harcamalarında ortaya çıkan artış ile Çin'in denizlerdeki üstünlüğünün artmaya başlaması da, Amerika'nın bir başka baş ağrısını oluşturuyor. Gerçekten de son yılların, bir çok ülkenin en büyük sorunlarından birini siber saldırılar oluşturuyor. Bu saldırıları yapanlar sadece devletler değil, bir takım kanun dışı örgütler ile terör örgütlerinden de oluşuyor. İşte tüm bu nedenlerle, ABD ilk olarak, her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği Çin Halk Cumhuriyeti- ABD işbirliği buluşmasında, özellikle siber saldırılan konusunda, karşılıklı yardımlaşma, buluşmanın ilk ve ana konusunu oluşturdu.