Çin ve ABD Enflasyonu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

 

Bir süredir Çin’deki aşırı kredi büyümesine yönelik tedbirlerin büyümeye olan yansıması, Çin’in yuana değer kaybettirmesi ve Ukrayna’daki gelişmeler sonrası gelişen ülke para birimlerindeki satış baskısına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Nitekim hafta sonu Çin’de açıklanan dış ticaret verilerinde ihracatın zayıf çıkması sonrasında dün Çin borsasında ciddi bir satış baskısı yaşandı. Çin’deki bu gelişmelerin diğer ülke ekonomi ve piyasaları açısından önemini koruyacağını düşünüyoruz.

Önümüzdeki dönemde piyasalar açısından önemli olacak dört konuyu tekrar hatırlatmak isteriz.  Öncelikle ABD verilerinin hava durumundan ne kadar etkilendiği ve bunun ABD’de faiz artırımı tartışmalarını başlatıp başlatmayacağı önemli konular arasında. Öte yandan Çin’de alınan tedbirlerin, kredi büyüme hızını da yavaşlatma dahil, ekonomi üzerine etkisi önemli. Japon Merkez Bankası ve Japon yeni ile ilgili gelişmelere de dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca gelişen ülke para birimlerinin de takip edilmesi gerekliliğini belirtmek isteriz.

Daha kısa vadede, özellikle ABD verilerinin hava durumundan ne kadar etkilendiği, bundan sonraki seyri ve bunun ABD’de faiz artırımı tartışmalarını başlatma ihtimali önemli olacak. ABD ekonomik sürprizler endeksine (CESIUSD) baktığımızda, 2013 yaz seviyelerine yaklaşacak kadar gerilediğini görüyoruz. Buna rağmen ABD faizlerinin son zamanlarda yatay band içinde kalmış olması dikkat çekici. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinde olduğu gibi ekonomik sürprizlerin daha olumluya dönmesi durumunda, ABD faizlerindeki yükseliş devam edebilir. ABD ücretlerindeki seyir, yılbaşında bahsettiğimiz gibi, piyasada büyük oranda göz ardı edilen, ABD enflasyonuna yönelik soru işaretlerini piyasa gündemine daha fazla taşıyabilir.