Çin'de yıllık enflasyon yüzde 4.9

Ülkede fiyat artışını önlemek için alınan önlemlere rağmen, geçen ayın enflasyon oranı ocak ile aynı oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin'de, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Şubat ayı itibarıyla yıllık bazda yüzde 4,9 oldu.

Şinhua haber ajansının haberinde, fiyat artışını önlemek için alınan önlemlere rağmen, geçen ayın enflasyon oranının Ocak ayı ile aynı olduğuna işaret edildi. Geçen Aralık ayında yıllık bazda yüzde 4,6 olan enflasyon oranı Kasım ayında yıllık bazda yüzde 5,1'i bularak son 28 ayın en yüksek düzeyine çıkmıştı.

Ulusal İstatistik Bürosu sözcüsü Şeng Layyün, TÜFE'nin hesaplanmasında üçte bir ağırlığı olan gıda fiyatlarının Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 arttığını belirtti. Gıda dışındaki malların fiyatları ise yüzde 2,3 arttı.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun açıklamasında, Şubat ayında Üretici Fiyatı Endeksi'ndeki (ÜFE) yıllık artışın yüzde 7,2'yi bulduğu kaydedilirken, TÜFE'deki artışın kentlerde yüzde 4,8, kırsal bölgelerde ise yüzde 5,5 olduğu bildirildi.

Çin'de yeniden düzenlenen TÜFE hesaplanmasında gıda fiyatlarının sepetteki ağırlığı yüzde 2,21 azalırken, gayrımenkullerin ağırlığı yüzde 4,22 yükseldi.

Cou: Kur politikası, enflasyonu dindirmenin başlıca aracı değil

Bu arada, Çin'in merkez bankası olan Halk Bankası'nın başkanı Cou Şiaoçüen, Çin Ulusal Halk Meclisi'nin Pekin'de devam eden yıllık toplantısı kapsamında basın toplantısı düzenledi.

Cou, "Çin, yükselen fiyatları kontrol etmek için para birimi yuanın değerini özel olarak artıracak mı?" şeklindeki soruyu yanıtlarken, "Çin, geniş nüfusa sahip çok büyük bir ekonomi. Kur seviyesindeki düzenlemelerin içteki fiyatlara bazı etkileri olabilir ama çok fazla etkilemez. Bu etki açık ekonomilere göre daha küçüktür" dedi.

Çinli yetkili, yüksek faiz oranlarının sermaye akışına yol açma olasılığına rağmen, faiz politikasının halen enflasyonla mücadelede önemli araçlardan biri olduğunu söyledi.

Cou, kur politikasındaki reformu, inisiyatifleri altında, kontrol edilebilir şekilde ve aşamalı olarak sürdüreceklerini ve kur seviyesinin esnekliğini artıracaklarını yineledi.

Faiz oranı, munzam karşılık oranı ve açık piyasa operasyonları gibi fiyat ve sayısal araçları, bankacılık sisteminde uygun likiditeyi korumak için kullanacaklarını ifade eden Cou, "Çin, para ve kredilerin istikrarlı ve makul artması için dinamik ve farklı munzam karşılık oranları uygulayacak" diye konuştu.

Çin'in sermaye hesaplarının açılmasında önümüzdeki 5 yıl içinde önemli gelişme yaşanacağına ilişkin inancını dile getiren Cou, yuanın ne zaman tamamen konvertibl olacağının kesin tarihini veremeyeceğini kaydetti.

Euro Bölgesi'ne destek

Küresel ekonomideki toparlanmanın sürdüğünü belirten Cou, halen birçok istikrarsız ve belirsiz faktör bulunduğuna işaret etti. İçte ekonominin görece olarak hızlı geliştiğini anlatan Cou, sürdürülebilir kalkınma için koşullar olduğuna, ancak birçok zorluğun da sürdüğüne dikkati çekti.

Euro bölgesine güven beslediklerini ifade eden Cou, bazı Euro bölgesi ülkelerinin yaşadıkları finansal zorlukları aşmaları ve ekonomilerini geliştirmeleri için destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir