Çin'den uzaya 'Uzun Yürüyüş -7' roketi
Çin, insanlı uzay görevleri için kullanacağı "Uzun Yürüyüş -7" isimli taşıyıcı roketi uzaya fırlattı.
Çin Komünist Partisinin (ÇKP) resmi yayın organlarından Global Times'ın haberine göre, ülkenin yeni uzay tesisi Vınçang Uydu Fırlatma Merkezi, ilk görevini "Uzun Yürüyüş-7" (Long March) taşıyıcı roketini uzaya fırlatarak yerine getirdi.
Roket yerel saat ile 20.00'de başarıyla fırlatıldı.
Faydalı yük taşıma kapasitesine sahip roket, insanlı uzay görevleri için de bir kapsül taşıyor. Kapsül, alçak Dünya yörüngesinin ötesi, yakın asteroitler, Ay ve Mars'a yapılacak uzay görevlerini yerine getirme kabiliyetine sahip olması beklenen, gelecek nesil çok amaçlı mürettebatlı uzay aracı geliştirme programının bir parçası.
Çin uzay programı ana yüklenicisi Çin Hava-Uzay Bilim ve Teknoloji Şirketi (CASC) de 13,5 ton yük taşıma kapasitesine sahip Uzun Yürüyüş -7 roketinin, alçak dünya yörüngesine ve yer sabit yörüngeye daha büyük uydular taşıyabileceğini duyurdu.
Araç ayrıca, daha önce uzaya gönderilen "Uzun Yürüyüş" 2,3 ve 4 roketlerine göre daha temiz enerji kullanıyor, uzaya fırlatılma maliyeti düşük ve tasarımı modüler yapıda.
Yer sabit yörünge
Dünya üzerindeki belirli bir bölgeyi görüntülemesi gereken meteoroloji ve iletişim uyduları, daha yüksek irtifalarda ve daha düşük hızlarda hareket ederek, gezegen etrafındaki dönüşlerini yaklaşık 24 saatte tamamlıyor. Uzay aracının Dünya’ya göre sabit konumda hareket etmesine imkan veren bu yörünge, yerden yaklaşık 35 bin kilometre yüksekte bulunuyor. Bu yörüngede hareket eden uydular Ekvator çevresinde, Dünya ile aynı doğrultuda dönüyor.