”Çin'in bizden de tahviller ve eurobondlar almasını istiyoruz”

Bakan Çağlayan, Çin'in elinde 2,1 trilyon dolar döviz rezervi bulunduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, son tahminlere göre Çin'in elinde 2,1 trilyon dolar döviz rezervi bulunduğunu belirterek, "Türkiye olarak Çin'in elindeki bu kaynaklardan Türkiye'ye giriş olması, bizden de tahviller ve eurobondlar alınmasını istiyoruz" dedi.

Bakan Çağlayan, Pekin'de büyükelçilikten ayrı bir binada faaliyet gösterecek Pekin Türk Ticaret Merkezi'nin açılışını yaptı.

Buradaki konuşmasında Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantılarına ilişkin bilgi veren Çağlayan, Çin'in, son tahminlere göre 2,1 trilyon dolar döviz rezervinin bulunduğunu, bu rezervlerden Türkiye'ye giriş olması, tahvil ve eurobond alınmasını istediklerini söyledi.

KEK Protokolünün bir maddesinin de bu konuda olacağını belirten Çağlayan, "Çin'in rezervlerinin 800 milyar doları ABD'nin tahvillerine bağlı. Bir kısmı da farklı para birimlerinde tutuluyor. Bu paraların tutulduğu ülkelerin faiz oranlarına bakıldığında hiçbirisi Türkiye'nin üstünde değil. Türkiye'de faiz getirisi daha yüksek. Çin bağımsız bir varlık fonu kurdu ve buraya da 200 milyar dolarlık fon aktardı. Bu fonun 1 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Biz de Türkiye olarak Çin'in elindeki bu kaynaklarla bizden de tahviller ve eurobondlar almalarını istiyoruz" dedi.

Çin'e Türkiye'de banka kurma önerisi

"Çin bankalarının Türkiye'de faaliyet göstermelerinden ne kastediyorsunuz" şeklindeki bir soruya, ikili ticaret yapılan ülkelerde ticari temsilcilikler açılmasının karşılıklı para sirkülasyonunda ve teminat mektuplarında çok önemli olduğu yanıtını veren Çağlayan, bu çerçevede Çinlilere "Türkiye'de bir banka açın" teklifini sunduklarını, bunun ilişkilere ivme kazandıracağını kaydetti.

Devlet Bakanı Çağlayan, madencilik yatırımlarıyla ilgili bir soruya karşılık verirken de, Türkiye'nin Çin'e yaptığı ihracatın yüzde 70'inin madenlerle ilgili olduğuna işaret ederek, bu nedenle Çinli maden yatırımcılarına "bir yerden alıp ülkenize getiriyor işleyip satıyorsunuz. Yatırımı bizim ülkemizde yapın sonra da işleyip satın" dediğini aktardı. Bu kapsamda büyük bir madencilik şirketinin önümüzdeki günlerde 10 mühendisini Türkiye'ye göndereceğini bildiren Bakan Çağlayan, "Madencilik noktasında Türkiye, kafalarında çok pozitif" diye konuştu.

Bakan Çağlayan, bir başka soru üzerine de, Türkiye, Suriye, Irak ortak sınırında ortak bir lojistik merkezi kurulacağını, bu konuda ilgili taraflarla mutabakata varıldığını bildirdi. Çağlayan, İran'ın da Türkiye- İran sınırında bir bölge oluşturulmasını istediğini ancak, bu bölgenin serbest bölge mi, organize sanayi bölgesi mi olacağının netleşmediğini belirterek, önümüzdeki günlerde İran'a gideceğini ve bu konunun orada etüt edileceğini anlattı.

"Pekin Türk Ticaret Merkezi bir ilk"

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, açılışını yaptığı Pekin Türk Ticaret Merkezi ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

"Açılışını yaptığımız ofis dünyada ilk. Şu anda bizim, biri burada diğeri Sofya'da olmak üzere yapımı tamamlanmış 2 ofisimiz ve Cidde ile Riyad'da yapımı sürmekte olan 2 ofisimiz var. Yakın zamanda Sofya'dakini, Kasım ya da Aralık gibi de diğerlerini açacağız.

Bu ofis, Çin ile ticaretimizin geliştirilmesi noktasında çok önemli bir görev üstlenecek. İhracatçılarımızın Çin'de yapacakları ihracatta pusula olacak. Burada yerel elemanlar çalıştırıyoruz. Bunlar da Türkiye'den Çin'e gelen dil bilmeyen insanlara bir taraftan rehberlik yapacaklar, bir taraftan Çinli yatırımcılarla buluşturacak ve uçak, otel gibi rezervasyonlarını yapacaklar. Bu merkez, ihracat pazar araştırması yapmak isteyen iş adamlarının uğrak yeri olacak."

Pekin Ticaret Merkezinin açılışının ardından Asya-Pasifik Ticaret Müşavirleri ile bir araya gelen Çağlayan, burada küresel krizin etkilerine değindi ve artık alışılmış klasik yöntemlerle geleneksel zaman ve çalışma temposuyla çağın şartlarıyla mücadele etmenin mümkün olmadığını ifade etti.