Çin’li belediye, Türk şirketleri ‘Turk City’ye davet ediyor

Çin'de kurulacak Turk City, bin 500 Türk şirketin de katılımıyla Asya’nın dev ekonomisinin kapılarını türk şirketlere açıyor olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin’in Anhui Eyaletine bağlı Chuzhou Şehri Belediye Başkanı Zhang Xiangan, İpekyolu güzergahında bulunan şehirlerinde “Turk City” adında bir Türk ticaret, sanayi, kültür, eğitim, sağlık ve turizm merkezi kurmak için çalışma yürüttüklerini belirterek, söz konusu merkezde bin 500 Türk firmasının yer almasını planladıklarını bildirdi. Ankara Ticaret Odası’ndan (ATO) yapılan açıklamaya göre, Xiangan ve beraberindeki heyet, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci’yi makamında ziyaret etti. 

‘Türk şirketlerden ilk 3 yıl kira alınmayacak’

Xiangan, ziyarette, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından bir devlet projesi olarak ilan edilen ve Çin’de başlayıp Türkiye’ye uzanan yeni İpekyolu Projesi hakkında bilgi verdi. İpekyolu güzergahı üzerinde yer alan şehirlerinde Turk City adında bir Türk ticaret, sanayi, kültür, eğitim, sağlık ve turizm merkezi kurmak için çalışma yürüttüklerini anlatan Xiangan, bin dönümlük alan üzerine kurulacak merkezde bin 500 Türk firmasının yer almasını planladıklarını ifade etti. Xiangan, burada Türk firmalarına tahsis edilecek ofis ve mağazalar ile sanayi arsalarından ilk 3 yıl boyunca kira alınmayacağını bildirdi.

Rusya’yı bypass edince güzergah 2 bin km kısalacak 

Amaçlarının Türkiye’ye gelmeden önce Çin halkının Türkiye ve ürünleri hakkında bilgi edinmesi olduğunu aktaran Xiangan, bölgede yer alacak firmalara ücretsiz danışmanlık hizmeti vereceklerini de sözlerine ekledi. ATO Başkanı Bezci de yeniden canlandırılan İpekyolu’nun, Türkiye’den geçirilerek Avrupa’ya ulaşmasının mesafeyi, tartışılan diğer güzergah olan Rusya’ya göre 2 bin kilometre kısalttığını ifade etti. Ulaşımın geçtiği yerde, insanların birbiriyle kaynaşacağını ve ticaretin olacağını belirten Bezci, Turk City’nin karşılığı olarak Ankara’da da bir “Çin City” kurulabileceğini kaydetti.

Milyar dolarlar kazandıracak

Çin’in Chozhou kenti yakınlarında kurulacağı belirtilen Turk City, bin dönüm arazi üzerinde yer alacak. Yapılan açıklamada bin 500 Türk firmasının yerleşeceği tahmin edilen Turk City projesi tamamlandığında 20 bin civarında Çin ve Türk vatandaşının istihdam edilmesi öngörülüyor. 3 yıl boyunca firmalardan kira ücreti alınmayacak olan Turk City’de türk firmaların ürünlerini Çin genelinde toptan ve perakende olarak satmaları için internette Turk City online satış platformu kurulacağı belirtildi. Maden ve mermer ihraç edenler için serbest bölgede açık depo hizmeti verilecek olan projede, Türkiye’den yapılacak ithalatlar için lojistik merkezi, gümrükleme, depolama ve nakliye hizmetleri yer alacak. Turk City’ye katılacak firmalar için kısa vadede 500 milyon dolar, uzun vadede de 5 milyar dolarlık bir satış cirosu öngörülüyor. Proje kapsamında yer alacak şirketlere ücretsiz danışmanlık hizmeti de verilecek. Turk City projesi dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in kapılarnı Türkiye'ye ve türk şirketlere açıyor olacak.