Çinliler yeri beğenmedi Evteks'te olay çıkardı

Fuarda kendilerine stand yeri olarak otopark gösterildiğini ileri süren Çinli firmalar, fuar girişinde olay çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - (DÜNYA) İstanbul Ev Tekstili Fuarı (Evteks) Çinlilerin isyan gösterilerine ev sahipliği yaptı. Kendilerine ayrılan yeri beğenmeyen Çinliler, fuar alanı girişinde gösteriler yaparken, içeride ise fuar yönetimi ve Çinli firmalar arasında bir toplantı gerçekleştirildi. Çinli firmalara, ‘ya size gösterdiğimiz yere stantlarınızı kurun ya da paranızı iade edelim’ teklifinde bulunuldu. Yaklaşık 700 firmanın katıldığı 120 bin metrekare fuar alanından bin 500 metrekare yer kiralayan Çinli şirketler, fuar alanında kendilerine ayrılan yeri beğenmediler. Eskiden otopark olarak kullanılan  yerin kendilerine fuar alanı olarak verilmesi dolayısıyla CNR Expo girişinde gösteri yapan Çinli firmalar, “12 metrekarelik yer için 16 bin dolar düzeyinde para ödedik. Zamanımızı ve enerjimizi bu fuar için harcadık. Bize ayrılan alanda klima bile yok” iddiasında bulundu. Fuar alanında ‘Stant istedik, otopark verdiler’ ve ‘saygısızlığa uğradık, kandırıldık’ pankartları açan Çinli firmalarla görüşen Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) ve fuar yönetimi, firmalara “Ya size gösterdiğimiz yere stantlarınızı kurun ya da paranızı iade edelim” dedi.

Ceyda Erem: Gitseler daha iyi olur

Çinli firmaların, fuarda ana firmaların yanında yer alamadıkları için sorun çıkardığını dile getiren CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, “Bu yıl çok rahatsızlık yarattılar. Kalmayıp giderlerse iyi olur. Ama serbest piyasa ekonomisinde gelmesinler diyemeyiz. İlerleyen dönemlerde gelebilirler” diye konuştu. Fuara 350 yabancı firmanın katılım gösterdiğini bunun 149’unun ise gösterileri yapan Çinli firmalar olduğunu kaydeden Erem, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskiden otopark olarak kullanılan 11 numaralı holü Türk firmaları da istemedi. Biz de fuar alanının metrekaresi 40 euro düzeyinde. Almanya’da gerçekleştirilen HEIM Fuarı‘nda ise 180 euro. Bizi de bu fuarlara 9 yıl boyunca almadılar. Şimdi bu fuarların 4. sırada davetlisiyiz. Çinlileri 12 yıldır almıyorduk. Bu yıl ilk defa alalım dedik. Sorun onların kendi acenteleriyle iletişimsizliğinden kaynaklanıyor. Bizim acentemiz yeri teklif etmiş ama onların acenteleri yeri göstermemiş. Çinli firmalarla 24 Ağustos 2010 tarihinde kontrat yapılmıştı. Onların burada olacağını herkes biliyordu.”

‘Duyunca şok olduk’

TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık, Çinli firmalarla Türk tekstilcilerin aynı gemide olduklarına işaret ederek, yaşanan aksaklıktan haberdar olmadıklarını iddia etti. “Duyduğumuz zaman şoke olduk” diyen Küçükçalık, “Haberimiz olsa daha farklı yaklaşım gösterebilirdik. Bu, CNR’ın acentesi ile Çinli firmaların acentesinden kaynaklanan bir sorun” dedi.

Fuar açılışına katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Çinli firmalar için en üst düzeyde misafirperverlik gösterilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Bu durum ilişkilerimizi hiçbir zaman etkilemez. Aksaklığı kendi aramızda görüştük. Onlar da bizi anladılar” açıklamasını yaptı. Çinlilerin, CNR Expo girişinde gösteri yapması sonrasında, sorunun çözümü için görüşmeler yapıldı.

“Kendimize yapılmasını istemediğimiz şeyi başkasına yapmamalıyız”

İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Evteks Fuarı‘nın talep görmesinin çok önemli olduğuna işaret ederek, oluşan sorunun üzüntü verici olduğunu bildirdi. Gülle, “Yer satan organizasyon firmasının ciddi hatası var. Kendileriyle konuyu görüştük. Ev tekstilcilerinin dışında gelişen bir olay olduğunu ilettik ve onlar da anlayışla karşıladılar. Kendimize yapılmasını istemediğimiz şeyi

başkasına yapmamalıyız” diye konuştu. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ise, “Globalleşen dünya düzeninde böyle bir şey olamaz. Sorunun bizden kaynaklanmadığını anladılar” dedi.

Yurtdışından katılım yüzde 45 arttı

- 22 Mayıs’a kadar açık olacak 17. İstanbul Ev Tekstili Fuarı‘na bu yıl 700 firma katılıyor.

- Evteks, 2010 yılında 2.5 milyar doların üzerinde ticaret hacmi oluşturdu.

- Fuara Avusturya, Belçika, Kanada, KKTC, Mısır, Yunanistan, Almanya, Hindistan, İtalya,

Lübnan, Moldova, Pakistan, Polonya, Rusya, İspanya, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri,

ABD, İngiltere, İsviçre gibi ülkelerden firmalar katılıyor. Fuara bireysel katılımların yanı

sıra Belçika, İspanya, Hindistan ve Mısır devlet düzeyinde katılım gösteriyor.

- Fuarın yurtdışından katılım bu yıl % 45’in üzerinde arttı. Gruppo Carillo, Algemene, Enzo

Degli Angiuoni ve Novatex, Evteks’te stand açacak büyük yabancı firmalar arasında yer alıyor.

- Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerle Ortadoğu’dan

sektör dergilerinin 50 önemli editörü de fuarı takip etmek için İstanbul’da.

Bu konularda ilginizi çekebilir