Çocuk oyunları yeniden hayat buluyor

Balıkesir'de düzenlenen Tombik Liderliği ve Oyun Hakemliği Semineri kapsamında üçtaş, dokuztaş ve tombik oyunları uygulamalı gösterildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BALIKESİR - Çocuk Oyunları Spor Kulüpleri Konfederasyonu Genel Başkanı Oktay Yerlikaya, Türkiye'nin yanı sıra Türk cumhuriyetleri, Balkanlar ve Kafkaslar'da yaptıkları derleme çalışması neticesinde 3 binin üzerinde oyuna ulaşıldığını belirterek, bu oyunların tasniflerinin yapılıp günümüzün algısı doğrultusunda topluma arz edecek niteliğe getirildiğini söyledi. 

Konfederasyon tarafından Edremit ilçesinde yapılan Tombik Liderliği ve Oyun Hakemliği Semineri, devam ediyor. Dün Edremit Endüstri Meslek Lisesinde başlayan seminer kapsamında bugün, üçtaş, dokuztaş ve tombik oyunları uygulamalı gösterildi. Seminerin sonunda sınava tabi tutulan 60 katılımcıdan başarılı olanlara belgeleri, törenle verilecek. 

Konfederasyonun Genel Başkanı Oktay Yerlikaya yaptığı açıklamada, Edremit'te Birdirbir Federasyonu başkanlığında ve Mendil Kapmaca Federasyonu Edremit İlçe Başkanlığı sorumluluğunda tombik, üçtaş ve dokuztaş oyunlarının seminerinin yapıldığını bildirdi. 

Çocuk oyunlarında unutulmaya yüz tutmuş toplumun değerlerinin bulunduğunu anlatan Yerlikaya, şunları söyledi; 

'Bu bağlamda Çocuk Oyunları Spor Kulüpleri Konfederasyonu Türk cumhuriyetleri, Türkiye ve Balkanlar, Kafkaslar gibi bölgelerde yaptığı derleme çalışması neticesinde 3 binin üzerinde oyuna ulaştı ve bu oyunların tasniflerini yapıp daha sonra da tekrar günümüzün algısı doğrultusunda topluma arz edecek niteliğe getirdi. Şu anda bu oyunları mendil kapmacanın altında seksek, çelik çomak ve tombik oyununun altında da üçtaş, dokuztaş oyunları topluma arz ediliyor. Bu oyunlara gerçekten de çok yoğun bir ilgi var. Şu anda Türkiye'de 81 ilde, 250 ilçede, yurt dışında 18 ülkede temsilcilik kurarak çalışmalarımızı dünya genelinde yapmaktayız.' 

Çocukların günümüzde sanal alemin kurbanı olduklarının altını çizen konfederasyonun Balıkesir İl Temsilcisi Mustafa Demirbaş ise 'Çocuklarımızın gelecek nesillere sağlıklı bireyler olarak yetişmeleri engelleniyor. Biz de bu oyunlarla çocuklarımızı kazanmayı hedefliyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunları üzerinde hassasiyetle duruyoruz' diye konuştu. 

Birdirbir Federasyonu Edremit İlçe Temsilcisi İlkay Demirbaş ise her şeyin çocuklar için olduğunu vurgulayarak, çocukları geleceğe güçlü hazırlayacaklarını kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir