Çocuklar ‘Kodlamasal’ ile hem eğlenecek hem öğrenecek

Tablet başında zaman geçiren çocuklar Kodlamasal uygulaması ile hem oyun oynayacak hem öğrenecek. Kendi masallarını kendileri oluşturabilecek, müzik resim gibi becerilerini geliştirebilecekler. Türkiye’de doğan uygulama ABD’de de yoğun ilgi görüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Gelişen teknoloji ile bilgisayar ve telefon kullanım yaşı da oldukça düştü. Bu durum bilgiye kolay ulaşılabilirliği sağlarken aynı zamanda bilgi kirliliğini de doğuruyor. Bursa’da faaliyet gösteren Kuark Dijital, küçük yaştaki çocukların teknolojiden doğru şekilde faydalanabilmesi için özel bir yazılım geliştirdi. İçeriğinde hem eğlendirici oyunların hem de eğitici bilgilerin bulunduğu yazılım, ABD’li çocukların da ilgi odağı oldu.

Kuark Dijital, Kodlamasal adını verdiği bu ürünü ABD’nin başkenti Washington DC’de düzenlenen ‘National Maker Faire’ fuarında lanse ederek, oyun sektöründeki konumunu güçlendirdi. Firma, bir yıldır Ar-Ge’sini yürüttükleri bu ürünü yaklaşık bir ay önce iPad uygulaması ile piyasaya sürerken, android için de çalışmalarını sürdürüyor. Kuark Dijital Ortaklarından Neşet Demir, Kodlamasal uygulaması ile olabildiğince fazla çocuğa ulaşmak ve onların telefon ve tablet başında yararlı zaman geçirmelerini sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Türkiye’deki bu uygulamanın benzerinin olmadığını belirten Demir, “Kodlamasal Türkiye’de ilk olmak ile birlikte dünyada benzer 2 uygulama daha bulunmaktadır. Hedefimiz olabildiğince fazla çocuğa ulaşmak ve onların telefon ve tablet başında yararlı zaman geçirmelerini sağlamak istiyoruz. Ayrıca ülkemizdeki kodlama okuryazarlığını arttırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu. 10 aylık Ar-Ge çalışmasının neticesinde ortaya çıkan Kodlamasal’ın ilk sürümünü iPad cihazlar için geliştirdiklerini, ancak android versiyonu üzerinde de çalıştıklarını söyleyen Demir, yaklaşık bir aydır kullanıma sunulan oyunu yılın son çeyreğinde android için de hazır hale getirmeyi hedeflediklerini bildirdi. Uygulamanın detaylarından da bahseden Demir, “Kodlamasal ilk sürümü Türkçe yayınlandı ve çocuklardan gördüğümüz olağanüstü ilgi ile hızlıca İngilizce versiyonunu çıkarttık. Haziran ayında ABD’de düzenlene National Maker Faire Fuarına katıldık ve oradaki çocuklara ulaştık. Yazılımın evrensel bir dil olması sebebiyle uygulama ile dünyadaki 7-15 yaş arasındaki tüm çocukları hedefliyoruz. Kodlamasal’ın yayına girmesiyle son aylarda 2’si yurtiçi 1’i yurtdışı olmak üzere 3 fuara katılım gerçekleştirdik. Birçok öğretmen ve veliler ile yüz yüze görüşmek ve fikirlerini alma şansımız oldu. Önümüzdeki dönemde Türkiye’de gerçekleştirecek kitap ve eğitim fuarları ve okul konferansları ile Kodlamasal’ı tanıtmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Demir, tablet başında zaman geçiren çocukların Kodlamasal uygulaması ile hem oyun oynadığını hem de öğrendiğini kaydediyor. Demir, şunları söylüyor: “Çocuklar kendi masallarını yazabiliyor. Kedi ve köpeğe konuşma balonu ekliyor, hem yaratıcılıklarını hem de dil yeteneklerini geliştiriyorlar. Müzik, resim yapabiliyorlar.”

En çok İngiltere'den indiriliyor

Oyun sektörüne ilk kez Mind+ adında beyin jimnastiği uygulaması ile giriş yaptıklarını aktaran Neşet Demir, mobil üzerine bir kaç yıldır birçok deneme gerçekleştirdiklerini ve yeni projeler geliştirmeye devam ettiklerini söyledi. Demir, “Eğitime ve kişisel gelişime önem veriyoruz. Bir yılı aşkın süredir ofisimizde çocuklara ücretsiz yazılım eğitimleri veriyoruz. Kodlamasal’ın yanı sıra Fotomatik adında telefonla çektiğimiz fotoğraflarımızı bilgisayara aktarmadan uygulama aracılığı ile istediği boyutta baskıya gönderip adrese teslim ettiğimiz bir projemiz mevcut. Fixture Maker adında futbola yönelik bir fikstür oluşturma uygulamamız da bulunuyor. Ücretli bir uygulama ve ağırlıklı olarak İngiltere’den satın alınıyor. Dünyanın 20 farklı ülkesinden 80 binden fazla indirim aldı” diye konuştu.

Ciroyu ikiye katlayarak büyüyecek

Neşet Demir, 2015’te bir önceki yıla göre yüzde 120 cirosal büyüme kaydettiklerini bildirdi. Son 3 yılda olduğu gibi 2016 ve 2017 yıllarında da ciroyu ikiye katlayarak büyüme hedeflediklerinden bahseden Demir, Bursa merkez olmak üzere İstanbul, İzmir, Eskişehir, Ankara gibi çevre pazarlara da proje ürettiklerini söyledi. Türkiye’nin yazılım sektörü olarak emekleme aşamasında olduğunu ifade eden Demir, sektörün en büyük sorununun istihdam olduğunu belirtti.

Uygulama marketlerden ihracat yapıyor

2009’da şahıs firması olarak kurulduklarını, 2013 itibariyle Kuark Dijital markası ile faaliyet gösterdiklerini söyleyen Neşet Demir, daha çok web ve mobil üzerine projeler, özel ve kamu kurumlarına yazılımlar geliştirdiklerini ifade etti. Öte yandan ihracat da gerçekleştirdiklerini dile getiren Demir, ihracatı Google Play ve App Store uygulama marketleri üzerinden yaptıklarının da bilgisini verdi.