Çözüm süreci güveni destekledi

AB'ye göre çözüm süreci tüketici güvenini olumlu etkiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - AB Komisyonu, Türkiye'de yılın ilk çeyreğinde tüketici güveninin artmasında çözüm sürecinin de etkili olduğunu bildirdi.
AB Komisyonu'nun aday ve potansiyel aday ülkelerin ekonomileriyle ilgili ilk çeyrek değerlendirme raporunda, 2012'nin son çeyreğinde hız kesen Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte büyüme yoluna girdiği doğrulayan işaretlerin alındığı belirtildi.
Raporda, sanayi üretiminin şubat ayında, yıllık bazda yüzde 4,4 artıda olduğu, mart ayında imalat (PMI) endeksinin 52,3'le genişleme bölgesinde kaldığı ve ilk çeyrekte reel kesim beklenti endeksinin bir önceki çeyreğe göre 6,8 puan artarak 107,2 puana çıktığı hatırlatıldı.
AB Komisyonu'nun raporunda, "Tüketici güveni de kredi faizlerindeki düşüş ve Kürt meselesiyle ilgili olumlu iç siyasi gelişmelerin yardımıyla bir önceki çeyreğe göre iyileşti" denildi.
Raporda, ithalat rakamlarının iç tüketimde kımıldamaya işaret ettiği ve Avrupa yerine ve Kuzey Afrika başta olmak üzere daha hızlı büyüyen bölgelere yönelmeye devam eden ihracatın si nedeniyle ihracatın gücünü koruduğu belirtildi.
Raporda, geçen yıl 1,1 milyon yeni istihdam yaratan Türkiye'de bu yılın ilk çeyreğine ait göstergelerin istihdam artışının hızlanacağına işaret ettiği bildirildi.
AB Komisyonu'na göre Türkiye'nin geçen yıl yüzde 2,2 olan büyüme hızı bu yıl yüzde 3 ve gelecek yıl yüzde 3,8'e yükselecek.