CPM'de İspanyol ve İtalyanları sollladık

Collection Premiere Moscow (CPM) fuarına katılan Türk firmaları, bu yıl ilk kez çocuik giyimi dışında ilk sıraya yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA – Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Collection Premiere Moscow (CPM) fuarına katılan Türk firmaları, bu yıl ilk kez çocuk giyimi dışında ilk sıraya yükseldi. 7 yıl önce 12 firmayla fuara katılan ve 280 metrekarelik stand açan Türk firmaları bu yıl 71 firma ve 2 bin metrekarelik alan kiraladı.

Böylece ilk kez İspanyol ve İtalyan markalarının önüne geçen Türk hazır giyimciler, 32 ülkenin katıldığı fuarda 7 sene içinde 6'ncılıktan çocuk giyimi hariç tutulunca birinci sıraya yükseldi.

İstanbul Hazırgiyim ve konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı (İHKİB) Hikmet Tanrıverdi, "Önümüzdeki yıl kendimize ait bir holümüz olacak. Aslında burada 4 bin metrekare alan kaplayabiliriz. Ama devletin 15 bin euroluk desteği kiralama fiyatları yüksek fuarlar için yetersiz kalıyor. Türk firmalar bu destekle ve kiranın yarısını da ceplerinden ödeyerek ancak 25 metrekarelik alan kiralayabiliyor. CPM’de metrekare kira fiyatı 650 euroyu buluyor" dedi.

Bu sene fuara katılım konusunda yaşanan bir sorunun da şahıs şirketleri konusunda olduğunu dile getiren Tanrıverdi şöyle devam etti: "Şahıs şirketlerne devlet desteği kaldırdı. CPM’ye katılan 5 şahıs firması vardı. Bu firmaların ikisi şirket kuramadığı için fuara katılamadı. Biri de de katıldı ama destek alamadı."

Rusya'da 400'den fazla Türk mağazası bulunduğunu hatırlatan Hikmet Tanrıverdi, bugüne kadar mağazalaşmayı düşünmeyen ihracatçıların da artık Rusya’da mağaza açmak istediğini vurguladı. Rusya'nın 50 milyar dolarlık bir pazar olduğuna dikkat çeken Tanrıverdi, "Rusya'ya 1 milyar dolarlık tekstil ürünü satıyoruz.

Çin'in ardından ikinci sıradayız. Perakende fiyatlarda bu 4-5 milyar dolarlık ürün anlamına geliyor. Rusya'ya tekstil ihracatımız bu yıl 2010’a göre yüzde 130 artmış durumda” diye konuştu.

Çinliler Rusya'da da "Made in Turkey" kullanıyor

Çin markalarının artık Rusya'da da mallarını "Made in Turkey" markasıyla satmaya çalıştıklarını belirten Tanrıverdi, Türk firmaların fuara katılan Çinli firmalarla aynı holde kalmak istemediklerini ve fuarın organizatörüne "Böyle olursa katılmayız" resti çektiklerini anlattı.

"Şu anda Türkiye'nin dünyada en byük rakipleri Hindistan, Bangladeş Pakistan ve ilginçtir Portekiz. Kuzey Afrika'daki Arap Baharı Türk firmalarının şansını artırdı" dedi.   

Türkiye'den ihracat yapan firmaların nakliye ve stoklama maliyetlerini aşağı çekmek için İHKİB olarak plan hazırladıklarını söyleyen Tanrıverdi "Rusya'da buna benzer bir yapılanma var. Düzenli ve büyük ölçekli taşımalarla maliyetlerde ciddi düşüşler sağlanabilir" dedi.

Üretimimiz İtalyanlardan esnek "Made in Italy" sona yaklaştı

Türk firmalarının İtalyan isimleri kullanmalarını eleştiren Tanrıverdi, fuardaki İtalyan rakipleriyle ilgili olarak da şunları söyledi: “Şu ana kadar Made in Italy’nin ekmeğini yediler. Ama son günlerine geldiler. Biz fuara sezonluk mal getiriyoruz. İtalyanlar ise bir sonraki sezona sipariş alıyorlar. Bizim üretimimiz daha esnek. Kriz ortamında Rus alıcılar uzun vadeli satın alım yapmak istemiyorlar.”

İkramlık viskiler Türk firmaların katılımını engelleyecekti

CPM fuarına katılacak firmaların sergilenecek ürünlerini taşıyan 3 TIR'dan birinde bulunan iki şişe viski, az daha Türk ihracatçılarının fuara katılımını önleyecekti. Bir katılımcı firma sahibinin fuarda ikram etmek amacıyla beyan etmediği viskilerin gümrükte bulunması üzerine TIR'daki tüm kutular 3 gün boyunda kontrol edildi. Büyük bir skanladın yaşanması İHKİB'in devreye girmesiyle önlendi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir