Cumhurbaşkanı Gül, A400M Atlas’ı teslim aldı

Türkiye’nin NATO haritalarında stratejik açıdan kolay bir bölgede olmadığının altını çizen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin güçlü ekonomisi ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını kararı bir şekilde karşılamaya devam ettiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Türkiye’nin NATO haritalarında stratejik açıdan kolay bir bölgede olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin güçlü ekonomisi ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını kararı bir şekilde karşılamaya devam ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türkiye’yi yönetenler ve idare edenler tehdit algılamaları çerçevesinde TSK’nın caydırıcılığını arttırmak ve gereken cevapları verebilmesi içinde her türlü ihtiyacını karşılamada, kararlı olmuştur” dedi. 

A400M Uçağının Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim töreni Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığında düzenlendi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin araba yapmadan önce uçak yapan ülkelerden biri olduğunu söyledi. 

Türkiye’nin dünyanın en gelişmiş uçaklarına, ortak olan onların üretiminde paydaş olan bir ülke haline geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Küresel kriz ortamında birçok ülke savunma harcamalarından, çok büyük tasarruflar yaparken, Türkiye bugün güçlü ekonomisi ile TSK’nın ihtiyaçlarını kararlı şekilde karşılamaya devam etmektedir. Türkiye’nin güvenlik ve savunma stratejileri bakımında çok kolay bir bölgede olmadığını herkes biliyor. NATO haritalarına baktığınızda birçok olayın, sıkıntının Türkiye’nin çevresinde gerçekleştiği, belki de uzun, bir süre Türkiye’nin bulunduğu bu coğrafyada sıkıntıların devam edeceği bir gerçektir" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

'Caydırıcılığı artırmakta kararlı olduk'

“Türkiye’yi yönetenler ve idare edenler tehdit algılamaları çerçevesinde TSK’nın caydırıcılığını arttırmak ve gereken cevapları verebilmesi içinde her türlü ihtiyacını karşılamada, kararlı olmuştur. Toplam 10 uçak olacak. Biraz önce sunulan takvim çerçevesinde, uçakların hepsi tamamlanacaktır. Aslında bu TSK’nın kapasitesinin yükseltilmesi anlamına gelmektedir. C160 ve C130’ları zaten kullanıyoruz. Bunları Irak’taki özel kuvvetlerimizin değişiminde, Afganistan’da, Libya’da, tabi afetler olduğunda Van’da, Pakistan’da kullandık. Bunların daha büyüklerine, daha uzak mesafeye gidenlerini almaya başladık. Bu TSK’nın gücünün artırılmasının göstergesidir.” 

'Hazır olduğumuzu göstermek mecburiyetindeyiz'

“Stratejik açıdan önemli bir adım atıyoruz. NATO bünyesindeki yeni kuvvet ve stratejik, yetenek programları ile de uyumlu bir adım atıyoruz. Bugünkü savaşlar, dünkü savaşlar gibi değildir. Yakın tarihimize yaşanan bazı örnekler bunu göstermiştir. İhtiyaç olduğunda bundan sonraki savaşlara, Sulh en büyük arzumuzdur, barışı sağlayabilmek içinde daima barış içinde yaşayabilmek içinde, eğer şart olursa ona hazır olduğumuzu gösterebilmek mecburiyetindeyiz. Bugün birlikler, uzak mesafelere taşıyabilme gücünü elde ediyoruz.” 

Törende Konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, A400M uçağı ile birlikte Hava Kuvvetlerine stratejik ulaştırma kabiliyeti kazandırılmış olacağını söyledi. 
Savunma Bakanı Yılmaz konuşmasında, “A400M uçağı ile TSK’nın Dünyanın her bölgesine icra edeceği operasyonlara destek verilecek gerektiğinde insani yardıma muhtaç ülkelere de en kısa sürede ulaşılabilecektir. Bu dönemde TSK’nın ihtiyacı olan birçok proje hayata geçirilmiştir. ANKA, Bayraktar ve Karayel insansız hava araçları, artık semalarımızda uçmaktadır. Atak helikopteri artık uçmaktadır. Hürkuş Temel Eğitim Uçağının test uçuşları devam etmektedir. Göktürk-2 uydusu Hava Kuvvetleri komutanlığımıza hizmet vermeye başlamıştır. Havadan Erken Uyarı Kontrol Uçakları Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim edilmiştir. TSK’nın genel maksat helikopter ihtiyacını karşılamak üzere, TUSAŞ’ın ana yükleniciliğinde, “Skorski” lisansı adı altında helikopter üretimi için sözleşme Şubat ayında imzalandı. 5 Yıl içinde üretilen genel maksatlı helikopterler TSK envanterine girecektir. Geleceğin savaş uçağı olarak tabir edilen F-35 savaş uçağından ilk parti siparişi verilmesi için karar alınmıştır” dedi. 

Türkiye’nin sahip olacağı 10 adet A400M uçağı, 130 ton azami kalkış ağırlığı, 32 ton azami faydalı yük ağırlığı, 555km seyir hızı, 20 ton faydalı yük ile 6,500 km azami menzili, 9,500 m seyir irtifasına sahip olup, kargo bölümünde 120 komando-paraşütçü veya 66 sedye ile 10 sıhhi personel veya iki helikopteri taşıyıp, havadan paraşütçü ve yük atabiliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir