Cumhurbaşkanı'nı Twitter bildi

Köşk seçimlerinin en çok yankı bulduğu yer sosyal paylaşım sitesi Twitter oldu.Cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili 3 milyondan fazla tweet atıldı. Seçim sürecinde atılan tweetleri inceleyen YNKLabs, en yakın sonuçları önceden tahmin etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye dün yeni Cumhurbaşkanı'nı sandıkta belirledi. Seçime katılım oranı yüzde 74.2'yi buldu. Her yerde olduğu gibi Twitter'da da gündem Köşk seçimleriydi. Seçim kampanyalarını sosyal medyaya doğru aktarabilen adaylar bir adım daha öndeydi. Twitter'da cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili 2 milyondan fazla kişi 3 milyondan fazla tweet attı.

Cumhurbaşkanlığı seçimini Twitter üzerinden analiz eden YNKLabs, yaklaşık bir ay önce başlattığı bir analizle Twitter üzerinden siyasi öngörüleri değerlendiren bir algoritma geliştirdi. Bu algoritmada 2 milyondan fazla kişinin 3 milyondan fazla tweeti incelendi. Tweetlere göre belirgin bir siyasi yakınlığı tespit edilen 81 ilde 700 binden fazla geçerli oy sayılırken, Cumhurbaşkanı seçim sonuçları, YNKLabs'ın daha önce paylaştığı tahminlerine yakın gerçekleşti.

YNKLabs'ın 6 Ağustos'ta yayınladığı seçim anketine göre; Başbakan Erdoğan'ın yüzde 51.68 ile Cumhurbaşkanı olacağı öngörülmüş. Ankette, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun yüzde 34.34, Selahattin Demirtaş'ın ise yüzde 9.76 oranında oy alacağı belirtilmiş. Başbakan Erdoğan'ın ve Demirtaş'ın oylarının gerçek oylara çok yakın olduğu görülen ankette, yüzde 4.22 oranında kararsız seçmen olduğu ortaya çıkmış. Öte yandan İhsanoğlu'na giden oyların 4 puan sapması ise kararsız oyların İhsanoğlu'na yöneldiğini ortaya koyuyor.

Anketteki bir diğer ayrıntı ise geçici sonuçların aksine Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Karadeniz  Bölgesi'ndeki Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop, Giresun ve Rize'de Başbakan Erdoğan'ın önünde olması. Twitter anketine göre Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Isparta, Burdur, Uşak,  Manisa, Niğde ve Kırşehir'de de üstünlük kazanması dikkat çekiyor.

"Twitter toplumun tamamını temsil ediyor"

YNKLabs kurucu ortağı Deniz Umut Dereli, daha önce de 30 Mart seçimlerinde çok yakın bir sonuç elde ettiklerini belirterek, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de neredeyse bindelik kusurlara kadar bilebildik. 'Twitter toplumun sadece belli bir kesimini temsil ediyor' tezini çürüttük. Twitter toplumun tamamını temsil ediyor" ifadelerini kullandı.

Bu çalışmayı yapabilmelerini sağlayan uzun yıllara dayalı bir Ar-Ge'leri bulunduğunu ve Twitter kullanıcıları hakkında çok detaylı bilgilere sahip olduklarını anlatan Dereli, troll/bot ve reklam hesaplarının tamamını bildiklerini ve gerçekten bir yorum, görüş, fikir taşıyan tweetleri geçerli sayıp işleyebildiklerini dile getirdi.

Dereli, Twitter'in tüm toplumu temsil ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Bunu çok iyi bilen ve aktif bir sosyal medya kampanyası yöneten AK Parti, seçim kampanyası süresince hemen her gün milyonlarca kişiye aktif sosyal mitingler gerçekleştirdi diyebiliriz. Sonuçlar bize kendini en iyi şekilde topluma anlatmak isteyen kurum ve markaların sosyal medyayı önemsememek gibi bir lükse sahip olmadığını gösterdi.

Tüm bilgiler gerçekleştirilen analiz çalışmalarının neticesinde, tarafsız bir gözle ve herhangi bir sponsor kullanılmadan elde edildi. Çalışmada, kayda değer görülmüş, bir içerik ve yorum ihtiva eden tweetler esas alınarak, sahte hesaplar, partizan gruplar ve bot hesaplar nötralize edildi."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir