Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun

Kutlamalar, Ankara'da Anıtkabir'e koyulan çelenk ile başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Cumhuriyetin'in 89'uncu yıldönümü için kutlamalar başladı.

 

cumhuriyetbayrami2.jpg

Cumhuriyetin 89. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı Anıtkabir'i ziyaret etti.

Anıtkabir'deki tören saat 08.45'te devlet erkanının Aslanlı Yol'un başında yerini almasıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki heyet Aslanlı Yol'dan yürüyerek Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu bölüme geçti.

Gül'ün, Ulu Önderin mozolesine, üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan kırmızı beyaz karanfillerden oluşan Türk bayrağı motifli çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.

Gül ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Bu sırada Gül, kendisine sevgi gösterisinde bulunan öğrencilere el sallayarak karşılık verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

''Aziz Atatürk; bugün önderliğinizde yüce milletimizin azim ve kararlılığıyla vücut bulan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 89. yıl dönümünü coşku içinde idrak ediyoruz. Her alanda kapsamlı dönüşümler gerçekleştiren, demokrasisini olgunlaştıran, insan hak ve özgürlükleri konusunda büyük mesafeler alan, ekonomisini güçlendiren, yapısal reformları sürdüren bir ülke olmanın gururuyla huzurunuzdayız.

Cumhuriyetimizi nitelikleriyle korumak ve yüceltmek, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için vargücümüzle çalışıyoruz. Geçen 89 yılda kat ettiğimiz mesafe, Türkiye'nin, yarınları öncü bir ülke ve cazibe merkezi olarak kucaklayacağının da işaretidir.

Cumhuriyet bayramında millet olarak hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, size minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun.''

Gül'ün, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalamasının ardından tören alanındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve öğrenciler, Atatürk'ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaptı.

Anıtkabir'deki törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kuvvet komutanları, yüksek yargı mensupları, milletvekilleri, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkan da katıldı.

Ankara'da Birinci Meclis önünde kutlama

 

[PAGE]

Ankara'da Birinci Meclis önünde kutlama

Bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Birinci Meclis önünde yapılması planlanan etkinliğe diğer illerden katılacaklar için Ankara'nın ana giriş noktalarındagüvenlik önlemleri alındı. Etkinlik için vatandaşlar, Birinci Meclis önünde toplanmaya başladı

alternatifkutlama.jpg

ANKARA - Bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, tarafından Birinci Meclis önünde düzenlenecek Cumhuriyet Bayramı etkinliğine diğer illerden katılacaklar için Ankara'nın ana giriş noktalarında güvenlik önlemleri alındı, ancak şehir dışından az sayıda otobüsün geldiği gözlendi.

İstanbul yolu otoban gişeleri, Kırıkkale Üniversitesi önü, Konya yolu girişi Bala kavşağında, sabahın erken saatlerinden itibaren güvenlik güçleri, katılımcıların otobüslerini şehir girişlerinde durdurup, kimlik kontrolü ve güvenlik araması yapmak üzere önlem aldı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren etkinlik için diğer illerden çok az sayıda otobüsün geldiği gözlendi.

Kırıkkale girişi ve Konya yolundan otobüslerle herhangi bir giriş olmazken, yalnızca İstanbul yolu otoban gişelerinden giriş yapan 4 otobüs ve 3 minibüs durdurularak kimlik kontrolü yapıldı. Kimlik kontrolünün ardından araçların şehre girmesine izin verildi.

Birinci Meclis önünde toplanmalar başladı

Bu arada, Birinci Meclis önündeki etkinlik için Ulus Atatürk heykeli önünde gruplar toplanmaya başladı. Polis, Birinci Meclis'in bulunduğu Cumhuriyet Bulvarı'nı trafiğe kapattı.

''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'', ''Tam bağımsız Türkiye'' sloganları atan, ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan grubun Atatürk heykeli önünde Atatürk bulvarına inmesiyle yol tamamen trafiğe kapandı.

Atatürk Bulvarı'nı trafiğe kapatan grup ile emniyet güçleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

 

 

[PAGE]

İstanbul Valisi Mutlu, Cumhuriyet'in ilanının 89. yıl dönümü dolayısıyla tebrikleri kabul etti.

İSTANBUL - İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Cumhuriyet'in ilanının 89. yıl dönümü dolayısıyla tebrikleri kabul etti.

İstanbul Valiliği'nde gerçekleştirilen törende, Vali Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, başkonsoloslar, konsoloslar, dini liderler ve diğer ilgililerin tebriklerini kabul etti.

Vali Mutlu ve beraberindekiler, daha sonra geçit töreninin yapılacağı Vatan Caddesi'ne geçti.