Cumhuriyet tarihinde bir ilk
Cumhuriyet tarihinde ilk kez azınlıklar Meclis'te resmi bir davete katıldı. Bartholomeos, TBMM Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonuna yeni anayasa konusunda önerilerini sundu.
ANKARA - Cumhuriyet döneminde ilk defa azınlıklara resmi bir davet olduğunu belirten Bartholomeos, ikinci sınıf vatandaş olmak istemediklerini söyledi.
TBMM Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonuna yeni anayasa konusunda önerilerini sunan Bartholomeos, toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerine yapılan daveti çok önemli bir olay olarak değerlendirdiklerini ifade ederek, "Cumhuriyet döneminde ilk defa azınlıklara böyle resmi bir davet oluyor" açıklamasında bulundu.
Azınlıkların görüşünün yeni anayasa yapım sürecinde istendiğini, dinlendiğini ve takdir edildiğini anlatan Bartholomeos, problemlerini, beklentilerini Komisyona arz ettiklerini söyledi. "Yeni anayasanın hepimizin anayasası olmasını istiyoruz" diyen Bartholomeos, şöyle konuştu:
"Biz ikinci sınıf vatandaş olmak istemiyoruz. Maalesef bugüne kadar azınlıklara karşı haksızlıklar oldu, haksızlıklara maruz kaldık. Bütün bunlar yavaş yavaş düzeltiliyor, değiştiriliyor, yeni bir Türkiye doğuyor. Umutlarımızı hiçbir zaman yitirmedik. Şu an çok memnunuz. Görüşlerimiz eminiz ki gözönüne alınacak çünkü, biz Türk vatandaşı olarak haklarımızdan daha fazla bir şey istemiyoruz. Ayrımcılık istemiyoruz, eşitlik istiyoruz. Çünkü, biz vatandaşız, doğma büyüme buralıyız, askerliğimizi yapıyoruz, vergilerimizi ödüyoruz, oy hakkımızı kullanıyoruz. Onun için bugüne kadar olan haksızlıkların tekrar olmaması için ricada bulunduk. Bütün bunların yeni anayasa ile garanti altına alınmasını rica ettik. Eminiz ki böyle olacak."
Mor Gabriel Manastır Vakfı
Mor Gabriel Manastır Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün de toplantı sorasında gazetecilerin soruları üzerine, "Bugün bizler için tarihi bir gündür. Süryaniler, 6 bin yılı aşkın burada yaşıyorlar. Bu ülkenin en eski halklarından biridir. Misafir değiliz bu ülkede" diye konuştu.
Meclisin kendilerini çağırıp önerilerini dinlemek istediğini kaydeden Ergün, "Bizler dünyadaki tüm Süryaniler adına buradayız. Sadece vakıf adına değil, ister diaspora, ister Türkiye'de, Avrupa, ABD, Ortadoğu'daki tüm Süryanilerin isteklerini dile getirmek için buradayız" dedi.