Dağıtım bitince, sıra üretim özelleştirmesine gelecek

Aksu, bu yıl elektrik dağıtım özelleştirmelerini tamamlayıp üretim özelleştirmelerine başlayacaklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, bu yıl elektrik dağıtım özelleştirmelerini tamamlayıp üretim özelleştirmelerine başlayacaklarını bildirdi.

Aksu, 6. Yükselen Avrupa Enerji Zirvesi'nin "Yükselen Avrupa'da Enerji Güvenliği" konulu oturumunda yaptığı konuşmada, Özelleştirme İdaresi'nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Bu yıl gerçekleştirilen özelleştirmelerden 10 milyar dolar gelir sağlandığını bildiren Aksu, Türkiye'nin elektrik sisteminde yeni bir piyasaya geçtiğini anımsatarak, bu piyasaya geçişin en önemli araçlarından birinin de özelleştirme olduğunun altını çizdi.

Özelleştirmeyle birlikte elektrik sektörünün liberalizasyonunun daha verimli bir şekilde gerçekleşeceğine işaret eden Aksu, özelleştirmelerin aynı zamanda Türkiye ve AB'nin arz güvenliğine de katkıda bulunacağını vurguladı.

Bu yıl elektrik dağıtım özelleştirmelerini tamamlayıp üretim özelleştirmelerine başlayacaklarını belirten Aksu, "Elektrik üretim özelleştirmelerine önümüzdeki haftalarda Hamitabat ile başlayacağız. Köprü ve otoyol özelleştirmelerine ilişkin çalışmalarımız da devam ediyor. 2011 yılı içinde bu özelleştirmeleri de gerçekleştireceğiz" dedi.

EÜAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Biçer de Türkiye elektrik üretim piyasası hakkında bilgi verdi.

Elektrikteki özelleştirme politikalarına değinen Biçer, Türkiye elektrik piyasasının yıllar içinde büyük gelişim gösterdiğini anlattı.

Bu yıl elektrik üretim ve tüketimine ilişkin öngörülerini paylaşan Biçer, "Son 10 yıllık ortalamamız yüzde 7 civarında. Bazen yüzde 8, bazen yüzde 6 oluyor ama ortalaması yüzde 7. Yani geçen yıl sadece kriz dolayısıyla yüzde 2,2 azalma meydana geldi. Ama bu yıl tekrar yüzde 7 artış bekliyoruz" diye konuştu.

Uluslarararası Enerji Ajansı Direktörü Didier Houssin de konuşmasında Avrupa için enerji güvenliği konusuna değindi.

Yarın da devam edecek zirvede, enerji piyasasının önde gelen aktörleri, enerjinin güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde sağlanmasına yönelik stratejileri ile sektördeki yeniden yapılanma, genişleme planlarını tartışacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir