Daha yavaş cep değiştiriyoruz

Tüketicilerin cep telefonu değiştirme süreleri 18 aydan 24 aya çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA -  Türkiye'de cep telefonu tüketicilerinin cihaz değiştirme sürelerinin 18 aydan 24 aya çıktığı bildirildi.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Caner Özgül, cep telefonu ikinci el piyasasında gözle görülür bir durgunluk yaşandığını söyledi.

Bunun iki nedeni bulunduğunu belirten Özgül, birincisinin dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz, diğerinin ise cep telefonu üreticilerinin son zamanlarda yeni çıkan cihazlarda teknolojik olarak fazla bir değişiklik yapmaması olduğunu ifade etti.

Özgül, Türkiye'de yaklaşık 60 milyon GSM abonesi bulunduğunu kaydederek, "İlk cep telefonları çıktığında fiziki olarak oldukça büyüktü, üreticiler telefonları küçültünce bir değişim yaşandı. Sonra siyah-beyaz ekrandan renkli ekrana ardından kameralı cep telefonlarına geçiş oldu. Son olarak da internete girilebilen dokunmatik ekranlı telefonlar satılmaya başlandı" diye konuştu.

Türk tüketicisinin geçmişte bu değişimlere çok çabuk yanıt verdiğini vurgulayan Özgül, şöyle devam etti:

"Bu değişimler yaşanırken ikinci el cep telefonu satışlarında da büyük bir hareketlilik söz konusuydu. Ancak özellikle son 2 yıldır üretici firmalar cihazlarda teknolojik açıdan fazla bir değişim yapmadılar. Piyasalar belli bir doyuma ulaştı. Türkiye'de tüketiciler önceki yıllarda 18 ayda bir cihazlarını değiştirirken bugün bu süre 24 aya çıktı. Yaşanan ekonomik kriz ve yeni modeller sunulmadığı için tüketici artık cihazlarını hemen değiştirmiyor. Dünya genelinde cep telefonu değiştirme süresi ortalama 24 ay. Biz bu rakamın önündeydik. Söylediğim nedenlerden ötürü şuan dünya ortalamasını yakaladık."

Özgül, yeni cep telefonları çıkması durumunda ikinci el cep telefonu piyasasının yeniden hareketlenebileceğini belirtti.

3G'ye alışmak için daha zaman var

Caner Özgül, Türkiye'de tüketicilerin geçen yıl faaliyete geçen Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemi'nden (3G) tam anlamıyla randıman alabilmeleri için daha zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.

Sistemi kullanabilmek için GSM firmalarının vericilerinin de 3G'li olması gerektiğinin anlatan Özgül, şöyle dedi:

"Bu sistem hemen bir günde olmaz. Şu an GSM firmaları vericilerini 3G pozisyonuna geçiriyor. Türk halkı 3G deyince sadece görüntülü konuşma olarak anlıyor. 3G sadece görüntülü konuşmak değil. Bunun yanı sıra sistemde data alışverişi var. Geçiş aşaması tamamlandığında, GSM firmaları tamamen 3G'ye geçtiğinde tüketiciler bu hızı hissedecek ve yaşayacaklar. Sisteme daha çabuk adapte olacaklar."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir