Danıştaydan Karadeniz sahil yolu Rize geçişine iptal kararı

"Yolun imar planlarının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve mevzuata uyarlık bulunmadığı" gerekçesi ile işlemin iptaline karar verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RİZE - Danıştay 6. Dairesi, Karadeniz Sahil Yolu'nun yapımı tamamlanan ve ulaşıma açılan Rize'nin Fındıklı ilçesi Aksu Mahallesi şehir geçişi ile ilgili Musa Kazım Özçiçek, Zeliha Eren ve Orhan Sarı tarafından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı aleyhine açılan dava sonucunda "yolun imar planlarının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve mevzuata uyarlık bulunmadığı" gerekçesi ile işlemin iptaline karar verdi.

Aksu Mahallesi Muhtarı Musa Kazım Özçiçek, avukatı Yakup Okumuşoğlu ile Fındıklı Muhtarlar Derneğinde düzenlediği basın toplantısında, Karadeniz sahili boyunca tüm kıyıları yok ederek büyük bir çevre felaketine dönüşen Karadeniz Sahil Yolu Fındıklı şehir geçişine ilişkin açtıkları davanın 4 yıl sonra sonuçlandığını söyledi.

Davayı imar planlarının iptali için, Aksu Mahallesi sahilinin korunması uğruna hayatını feda eden avukat Cihan Eren'in eşi ve çocukları ile birlikte açtıkları belirten Özçiçek, şunları söyledi:

"Mücadele verdiğimiz Karadeniz Sahil Yolu Fındıklı geçişi ile ilgili sonunda hukuk ve adalet yerini buldu. Bizi yönetenler, hukuk ve adaleti hiçe sayarak rant kazandıranlar için artık hukuk karşında hesap verme devri geldi. 2001 yılından beri bizi hüngür hüngür ağlatanların şimdi kendilerinin ağlama zamanı geldi. Artık benim konuşma zamanım geldi. Bizi susturdular. Hukukçumuz Cihan Eren'i de bu yolda kaybettik."

Karadeniz'in "kara denizden" çıktığını, "kaya deniz" olduğunu savunan Özçiçek, şunları kaydetti:

"Karadeniz Sahil Yolu'nun bir an önce trafiğe kapatılması gerekir. Yol trafiğe kapatılmadığı takdirde, kapatmayan kişileri hukuk önüne çıkaracağım. Mahkeme kararı bana geldiği gibi yetkililerin de eline ulaşmıştır. Başta Fındıklı belediye başkanına görev düşüyor. Bir ruhsatsız inşaat yapılınca nasıl gidip mühürleniyorsa, bu mahkeme kararından sonra Karadeniz Sahil Yolu'na gereken yapılmadır. Mahkeme kararı gereği yol, proje, imar iptali var. Belediye başkanı yolu kesmediği takdirde Cumhuriyet Savcılığına başvuracağım. Benim neslimin denizde gireceği alan bırakmayanlara artık hukuk önünde hesap soracağım."

Derelerde alabalık tutan bir kişiye 600 lira ceza kesilmesine karşın, denizlerden çakılı gasp edenlere yetkililerin bir şey yapmadığını ileri süren Özçiçek, "Trabzon'dan Sarp'a kadar ilçeler arasında da ayrım yapılmıştır. Araklı'da, Derepazarı'nda ve Çayeli'nde tünel yapılmış, Işıklı'da ise cami, sağlık ocağı ve okul yıkılarak yol geçmiştir. Fındıklı'da ise denizimiz yok edilmiştir. Fındıklı'nın sahibi yok zannediyorlar ama Fındıklı'nın sahibi var. O da hukuktur" dedi.

"Yolun buradan kaldırılmasını talep edeceğiz"

Dava avukatı Yakup Okumuşoğlu ise Karadeniz Sahil Yolu'nun artık hukuka aykırı olduğunun ortaya çıktığını ileri sürerek, "Yolun açık kalması, hukukun ihlal edilmesi anlamına geliyor. Bu anlamda biz ilgili kamu görevlilerine başvuruda bulunacağız. Gerekli önlemleri alıp yolun buradan kaldırılmasını talep edeceğiz. Aksi halde bunlarla ilgili dava açacağız" diye konuştu.

Kıyı Kanununu ihlal eden, cezai hükümlerine aykırı davranan kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunmayı düşündüklerini ifade eden Okumuşoğlu, bütün çabalarına rağmen yolun kaldırılmaması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye Cumhuriyeti Devletine dava açacaklarını kaydetti.